Şaratın’ın Kama Dansı nefes kesti

0
596

Abhazya “Şaratın Dans Topluluğu”nun 27 Ekim’de Radena Gumba Filarmoni Salonu’nda gerçekleştirdiği gösteri büyük ilgi gördü.
Said Hagba kamalarla sahneye fırladı ve kamaları teker teker yere sapladı. Seyircinin nefesini tutarak izlediği performansta Hagba, ağzına dizdiği on kamayı tek seferde yere sapladı.
Kama Dansı, Şaratın repertuarında uzun yıllardır yer alıyor. İlk olarak Abhazya Filarmoni Salonu’nda oynanmıştı. Bu dans Kafkasya’da çok ünlüdür. Adigelerin bu dansına Abhaz figürleri ve müziği katılarak küçük bir dokunuş yapılmış. Değişmeyen tek şey ise dansın tehlikeli olması…
Said Hagba, “Bu dansı çok seviyorum, oldukça karmaşık bir olay kama saplamak. En ufak bir hatada ciddi yaralanmalar olabilir” diyor.
Topluluğun sanat yönetmeni ve baş koreografı Ruslan Bebia, gösteri öncesi yaptığı konuşmada Abhazya seyircisi önünde gösteri yapmanın yurtdışında gösteri yapmaktan çok daha heyecan verici olduğunu söyledi.
Şaratın’ın ilk gösterisi, 1970 yılında Abhazya Devlet Filarmoni Konser Salonu’nda gerçekleştirilmişti. Topluluk, 1975’ten bu yana dünyanın 250’den fazla şehrinde gösteri yaptı. Ruslan Bebia yabancıların Abhaz kültürüyle tanışmasının engellendiğini belirterek, İngiltere’nin farklı şehirlerinde 45 gösteri yapmayı planladıklarını ancak dansçılara vize verilmediğini söylüyor.
Bebia, “Ülke dışında bir menejerimiz var. Savaş sonrasında bizi Almanya, Hollanda ve Yunanistan’a götürmek istedi ama pasaportlarımızda ‘Abhazya’ damgasını görünce vize vermediler. Türkiye ve Kuzey Kore’ye de gidemedik” diyor.
Grubun bir başka sorunu daha var. Günümüzde gençleri dans etmek üzere gruba almak zorlaşıyor çünkü avukat ya da ekonomist olmak istiyorlar. Bebia, “Yeni dansçı konusunda çok zorlanıyoruz, müzik ve sahnede sergilenecek koreografilere çok özen gösteriyoruz çünkü sahne ‘güzel’ olanı sever. Grupta emeklilik yaşı gelmiş olanlar var. 20 yıldır sahnede olanlar var. Bazı dansçılarımız ayağını kırdı, bir tanesi ameliyat geçirdi. Bir yıla yaklaşık süredir dört kişinin yerini alacak genç dansçılar arıyoruz” ifadesini kullanıyor.
Grupta 30 dansçı var. Bunlardan biri “Kuban Kazakları Volnitsa” grubu dansçısı Alhas Samangia… Alhas, 1992-2002 yılları arasında Şaratın’da yer almış. Şimdi de Şaratın konserlerine destek sunmak için anavatanına gelip çalışmalara katılan Samangia, “Bu çok farklı bir enerji; yeni yüzler ve farklı bir grup. Gençlerin bizim gibi içtenlikle kendilerini bu işe angaje etmelerini isterim” diyor.
Leon Nişanı sahibi olan Şaratın grubu, Tunus’ta düzenlenen 11. Uluslararası Kartaca Festivali’nde ve Moskova 12. Dünya Festivali’nde birinci oldu. Ayrıca Samsun ve Güney Rusya’da düzenlenen festivallerde de birçok kez birincilik ödülleri kazandı. (sputnik-abkhazia.ru)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz