“Açandara Hazinesi”

0
553

Abhazya’nın Gudauta şehrine bağlı Açandara Köyü’nde 31 Ocak 2018 tarihinde bir köylü tarafından yapılan bahçe kazısı sırasında bulunan “Açandara Hazinesi”, Abhazya Devlet Müzesi’ne teslim edildi.

Açandara Köyü’nde kendi arazisini kazarken antik bir mezara rastlayan çiftçi Rüstem Rustam Çhebelia hemen yetkililere haber vermiş ve bölgede yapılan kazı sonunda önemli arkeolojik değere sahip çok sayıda eşya çıkarılmıştı.

Üzerinde incelemeler yapılarak kayıt altına alınan ev eşyası, kadın süs eşyaları, el aletleri, insan kalıntıları, bronz bir kask, mızrak uçları gibi parçalardan oluşan buluntular, İçişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı uzmanları tarafından, hazırlanan ayrıntılı envanter belgeleri eşliğinde Abhazya Devlet Müzesi Müdürü Arkady Copua’ya teslim edildi.

Anıt mezarın bulunduğu yerin, Abhazya’nın tanınmış arkeologları Mihail Gumba, Alik Gabelia, Alexander Skakov ve Arkady Jopua tarafından arkeolojik kazılar yapılan ünlü Tsouhua mezar alanı içinde yer aldığına dikkat çekildi.

Bulguların geç antik çağ ve erken orta çağ dönemlerine ait olduğunun düşünüldüğünü bildiren Abhazya Devlet Müzesi Müdürü Copua, müze uzmanlarınca bu eşsiz bulguların tarihi değerlerinin saptanması çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.
(altinpost.org)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz