Ezidi Soykırımı kararı

0
534

İsrail parlamentosu Knesset, IŞİD tarafından yapılan Ezidi Soykırımı’nı tanımayı reddetti. Ezidi Soykırımı’nın tanınması için hazırlanan yasa tasarısı, 38 ‘evet’e karşı 58 ‘hayır’ oyuyla reddedilmiş oldu.

Tasarı, İsrail’in Ezidi katliamlarını resmen soykırım olarak tanımasını, her yıl 3 Ağustos’ta anma törenleri düzenlenmesini ve yaşananların okul müfredatında anlatılmasını öngörüyordu. Tasarı, İsrail İşçi Partisi, Hatnuah ve İsrail Yeşil Hareketi’nin bir araya gelmesiyle kurulan Siyonist Birlik ittifakından Ksenia Svetlova tarafından hazırlanmıştı.
Oylama öncesinde parlamentoda yapılan tartışmada, Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, Birleşmiş Milletler’in Ezidi Soykırımı’nı henüz tanımaması nedeniyle hükümetin tasarıya destek vermeyeceğini söyledi.

Hotovely, ‘prensipte tanınması gereken tarihsel bir olaydan söz ediliyor olmasına rağmen’, böyle bir adımın diplomatik etkileri olacağını belirtti.

Yasayı hazırlayan Svetlova ise sağcı koalisyon hükümetinin tasarıyı desteklememesine tepki gösterdi. Ezidilerin tecrit altında, zayıf ve savunmasız durumda olduğuna dikkat çeken İsrailli siyasetçi, “Bugün bile birçok Ezidinin hâlâ rehin tutulduğunu biliyoruz. Neden bu soykırımı tanımayalım? Ülkemiz Holokost’un külleri üzerine kuruldu. Peki diğer halkların holokostu ne olacak?” diye sordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz