Çerkezistan(!) nerede Fatih?

0
1896

Fatih Altaylı’nın 4 Aralık Salı günü yayınlanan Teke Tek programında Çerkeslerle ilgili yaptığı örnekleme sert tepkilere neden oldu.

Seçmen tercihleri üzerine analizlerin yapıldığı programın bir bölümünde yükselen milliyetçilik akımları ve göç konusu da ele alındı.

Altaylı bu bölümde, “200 yıldır bize gelmeyen yok ki. Rus’u geldi, Çerkes’i geldi, Arnavut’u geldi, Çeçen’i geldi. Herkes geldi buraya. Ancak buraya gelen daha sonra buranın sahibi gibi benim haklarım demeye başlıyor. Ben gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Mesela bazı Çerkesler var. Toplanıyorlar falan, kardeşim Çerkezistan orda, iste hakkını. Ama yarın aynı şey Suriyelilerde de olacak” ifadelerini kullandı.

Altaylı’nın bu yorumu sonrası twitter’dan konu ile ilgili birçok sert tweet birbirini izledi. Yapılan yorumlarda genellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında çok sayıda Çerkesin bu ülke için şehit olduğuna dair ifadeler ön plana çıktı.
Fatih Altaylı daha sonra bir açıklama yaptı.

Açıklama

Bölücü olmayan alınmasın
En illet olduğum şeylerden biri de dinlemediği, duymadığı laflar hakkında başını sonunu bilmeden ahkam kesmek, eleştiri yapmak ve hatta kıyamet koparmak. Bir grup Çerkes bana çok kızmışlar. Salı akşamı söylediğim bazı sözler yüzünden. Ama büyük bölümü ne programı izlemiş ne de ne dediğimi dinlemiş. Sosyal medya üzerinden duyduğu kadarıyla öfkelenmiş. Salı akşamı Teke Tek’te Suriyeli mülteciler ya da göçmenler konusu açıldığında bunların ileride Türkiye’ye sorun olabileceğinden söz edenlerin yanı sıra, “Türkiye, yüzyıllardır imparatorluk coğrafyasında sıkıntıya düşenlere kucak açmıştır. Onlar da Türkiye’nin kalıcı unsuru haline gelmiştir” diye konuşuldu. Ben de konuşmanın bir yerinde “Ama bu sorun yaratmadıkları veya yaratmayacakları anlamına gelmiyor. Mesela bir süredir bu şekilde Türkiye’ye gelmiş grupların da talepleri oluyor. Mesela bazı Çerkesler kültürel hak talebinde bulunuyorlar. Yarın öbür gün Suriyeli göçmenler de bu taleplerde bulunabilirler” minvalinde bir şeyler söyledim. Buradaki kilit laf “Bazı”. Ki Murat Bardakçı da, İlber Ortaylı da geçmişte benzer eleştiriler yapmışlardı. Elbette ki, Türkiye’deki tüm etnik gruplar gibi tüm İmparatorluk bakiyeleri, coğrafyamızdan zorunlu olarak kopup bu toprakları vatan bellemiş herkes bu ülkenin asli ve kurucu unsurudur. Ama bu unsurların her biri kalkıp “Bizim haklarımız” diye ayrı ayrı kıyamet koparmaya başlarsa bu ülke içinden çıkılmaz bir hal alır. Ki zaten bazılarının da istediği budur. O yüzden “Bölücülük” yapmayan hiç kimse benim bu sözlerimden alınmasın. Yok eğer “Bölücü” iseniz sonuna kadar üzerinize alabilirsiniz.


“Seviyesiz ve üsluptan yoksun ifadeler”

Habertürk Televizyonu’nda 4 Aralık 2018 Salı günü yayınlanan “Teke Tek” adlı programda sunucu Fatih Altaylı “200 yıldır gelmeyen yok ki, Rus’u geldi, Çerkes’i geldi, Arnavut’u geldi. Herkes geldi buraya. Buraya gelenler sanki buranın sahibiymiş gibi. Benim haklarım demeye başlıyor. Bazı Çerkesler var toplanıyorlar. Kardeşim Çerkezistan orada, iste hakkını!” şeklinde talihsiz bir takım beyanlarda bulunmuştur. Bu beyanlar Federasyonumuz Yönetiminde, üye derneklerimizde, dernek üyelerimizde, gönüllülerimizde ve genel olarak toplumumuzda büyük bir infiale yol açmıştır. Konuya ilişkin medyada ve sosyal medyada tepkiler ortaya konulmaktadır. Duyarlılık ve tepki gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Tepkilerin RTÜK ve Habertürk Televizyonuna da iletilmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Sunucunun demokrasiden, hukuktan, insan haklarından, birlikte yaşamaktan ve Türkiye’de barış içinde birlikte yaşayan ve kültürel zenginliğimizi oluşturan farklı toplumsal kesimlerin haklı taleplerinden habersiz olduğunun açık göstergesi niteliğindeki bu ifadeler, aynı zamanda medeni bir toplumda kesinlikle kabul edilemeyecek nitelikteki ayrımcılık suçunun ve nefret söyleminin kapsamına girmektedir. Bu yönü ile Kurumunuzun da bağlı olduğu anayasal ve yasal çerçeveleri ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından belirlenen “Yayıncılık İlkeleri” ve “Yayıncılık Etik İlkeleri”ni ihlal etmektedir.
Anayasa ve ilgili mevzuat çerçevesinde her vatandaş hak ve yükümlülükler anlamında eşittir; anadilini, kültürünü ve kimliğini korumak ve geliştirmek konusunda uygun yasal zemin ve kamusal destek talep etmek de bu hakların vazgeçilmez bir parçasıdır. Bugüne kadar başta TBMM olmak üzere ilgili kurumlarımız tarafından pek çok olumlu adımlar atılmıştır. Bu adımların geliştirilerek sürdürülmesi konusunda da pek çok farklı kurum ile diyalog ve işbirliğini sürdürmekteyiz. Sunucu basında uzun yıllardır çalışmasına karşın bunlardan da bihaber görünmektedir.

Bu ülkenin eşit haklara sahip anayasal vatandaşlarını etnik kökenleri nedeni ile “şuraya git-buraya git” gibi seviyesiz ve üsluptan yoksun ifadelerle diline dolamak ne sunucunun ne de bir başkasının haddine değildir.

Aynı zamanda bu ülkenin kuruluşuna ve toplumsal yaşamına siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda nüfusuna oranla çok önemli katkılarda ve fedakarlıklarda bulunduğu tüm tarafsız gözlemciler tarafından kabul edilen toplumumuza karşı sunucunun bu yaklaşımının büyük bir nankörlük olduğunu da belirtmek durumundayız.

Habertürk Televizyonunda 4 Aralık 2018 Salı günü yayınlanan Teke Tek Programında sunucu tarafından kullanılan Çerkeslere yönelik ayrımcı ifadelere ilşkin şikayetlerimiz, ayrı ayrı resmi yazılar ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Televizyon kanalının Genel Yayın Yönetmenliğine, Sorumlu Müdürlüğüne ve İzleyici Temsilciliğne yazılmıştır.
Toplumumuza yönelik ayrımcı ve kışkırtıcı bu yayını şiddetle protesto ediyoruz.

Kafkas Dernekleri Federasyonu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz