Londra’daki Abazalar dil kursuna ilgi gösterdi

0
660

Londra Abhaz-Adige Kültür Derneği’nin düzenlediği Abhazca kursları ilgi gördü.
Abhazca derslerini, eğitimi için İngiltere’de bulunan Lana Basaria veriyor. Dünya Abaza Kongresi (DAK) haber portalına röportaj veren Lana Basaria, teyzesi Svetlana Basaria’nın da Londra’da yaşayan Abhaz-Abaza diasporasına 1990’lı yıllarda Abhazca dil dersleri verdiğini anlattı. O dönemlerde dersler altı ay boyunca sürdürülmüş ve haftada üç gün gerçekleştiriliyormuş.
Basaria, “Bir dilde rahat konuşabilmek için bu çok kısa bir süre, özellikle bizim dilimizdeki spesifik durumları göz önünde bulundurduğumuzda, durum daha da zorlaşıyor. Fakat zorluklara rağmen gündelik konular hakkında konuşabilmeyi başarmışlar. Daha öncesinde bir birikimi olanlar, anlayanlar ise daha hızlı bir şekilde konuşmayı öğrenmişler. Çalışmalar interaktif olarak yürütülmüş, konular verilip diyaloglar kurulmuş. Derse hazırlanmış bir şekilde gelmek benim için çok önemli, bu sebeple tabii ki teyzemden mutlaka önerilerini alıyorum” diye anlatıyor.
Lana Basaria’nın derleri ise haftada bir gün ikişer saatten oluşmakta. Basaria, bir dili derinlemesine öğrenmek için bu sürenin yetersiz olduğunu söylüyor. Fakat Abhaz dili kurslarının yanı sıra aynı zamanda üniversitedeki derslerine yetişmek zorunda olduğunu belirterek, bunun şu an için “tek olasılık” olduğunu açıklıyor.
Basaria, “Şu anda onlara yalnızca iki saat ayırabiliyor olmamdan büyük üzüntü duyuyorum” diyor ve öğrencilerinin yaşlarının 30 ile 65 yaş arasında değiştiğini söylüyor. Aynı şekilde dile hâkimiyetleri de farklı düzeylerde, bazıları tamamen sıfırdan başlarken, bazıları ise biraz konuşabilmekte.
Kurslara katılan öğrencilerden Atakan Çkotua, Abhaz dilinin zorluğuna ve onu öğrenmedeki nesnel güçlüklere dikkat çekerek, “Uygun materyalleri bulabileceğimiz kitap veya web sitesi sayısı hayli az. Dilin kendisine gelecek olursak, tartışmasız çok zor ama öğrenilmesi imkansız değil. Dili konuşulmayan yerde öğrenmeye çalışmanın da tabi ki kendine has belirli zorlukları var. Ancak, herhangi bir dili öğrenmek çok ilginç bir süreç” diyor.
Abhaz-Adige Kültür Derneği Başkanı Yeşim Trış-pha, kültür merkezinin 100’den fazla üyesi bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 20’sinin Abhaz dili derslerine düzenli olarak katıldığını kaydetti. Trış-pha, “Üyelerimizin çoğu Abhazya’yı gidip görmüş kişiler. Dünya Abaza Kongresi’nin çalışmalarına da katılıyoruz, Abhazya’daki bazı kurumlarla, örneğin Ticaret ve Sanayi Odası’yla iletişim halindeyiz” diye vurguluyor.
Londra Abhaz-Adige Kültür Derneği 2013’ten beri faaliyet göstermekte ve 100’den fazla üyesi var. Dernek katılımcıları düzenli toplantılar gerçekleştiriyor, Abhazya ile aktif iletişimi sürdürüyorlar. (abaza.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz