Kök / Лъапсэ

0
1064

Bizler müzikle uğraşan, yıllardır düğünlerde, derneklerde, festivallerde girdiğimiz bütün cemiyetlerde kültürümüzü yaşatmaya çalışan, bunu en büyük ve en zarif silahlarımız olan müzik ve şarkılarla yapan birkaç Adige arkadaşız.
Bu albümü yapmaya bundan yedi sekiz yıl kadar önce unutulmaya yüz tutan şarkılarımızı kayıt altına alma, onların kaybolmalarına engel olma ve bizden sonrakilere bir ses bırakabilme amacı ile başladık.
Derleme işine önce memleketimiz Düzce’den başlayıp, sonrasında Adapazarı’ndan ve İzmit’ten de destek aldık. Şarkıların çoğunu birkaç kişiden dinleyip kayıt altına aldık. Sonrasında içeriklerine, hikayelerine uygun düzenlemeler yapıp tam birer şarkı haline getirmeye çalıştık. Bazı şarkıları ise bizden daha önce bizimle aynı duyguları taşıyarak unutulmaması amacı ile kayıt altına alan büyüklerimizden edindik. Bu işi yaparken sözlerin, melodilerin ve aslında ana duygunun orijinal kalmasına özen gösterdik. Hatalarımız olduysa affola…
Bu albüm sadece bir şarkı albümü değildir. Bu şarkılarda bazen bir kaşenin aşkını, bazen bir gelinin güzellemesini, bazen bir ağıdı, bazen de bir sitemi, kısaca bizden olanı bulacaksınız. Bu albüm bizim köklerimizin, yaşayışımızın, hayata bakışımızın birer yansımasıdır. Bu albüm kaybolmama arzusunun bir çalışmasıdır.
Biz şarkılarla başladık hatırlamaya, hatırlatmaya, geleceğe aktarmaya. Bizden sonra gelenlere örnek olmak, yol göstermek, yok olmamak ve “KÖK”ün bir parçası olabilmek dileğiyle.

Albümdeki eserler

Нысэ Орэд / Nıse Vored
Уыги / Vuıgi
Xъорэлl Фатимэт Игъыбз / Horelh Fatimet Yiğıbz
Лъэпэрышъу (Tхьматэхэр) / Lheperuş (70’lik Delikanlılar)
Данэр Сип1о / Daner Sip’o
Нагъоц1ык1у / Nağots’ık’u
Лъэпэрышъу (Ныбжьык1эхэр) / Lheperuş (Gençler)
Си Хьилми Дак / Si Hilmi Dah
Си Шэукэт / Si Şevket
Лъэпэрышъу (Шыкlэпшынэ) / Lheperuş (Şık’epşine)
Аей Двхэ /Ayyey Dahe
Лъэпэрышъу (lупэпщынэ)/ Lheperuş (Ağız Mızıkası)

Vokaller: Kovk’ıaphu Kıymet Aslan, Teş’üaphu Havva Şevki, Met Engin Metin, Tırkuao Erhan Esen, Hohoj Ömür Yiğit, Guser Tamer Akbulut, Hopaşej Cankat Ayan, Şhakumde Gufit Ataseven, Kerez Recep Kiraz, Şavo Berkant Savaş

Ağız Mızıkası: Kapba Emrullah Kap
Garmon, Akordeon, Apepşine, Gitar: Met Engin Metin
Şıkepşine, Khamıl: Tırkuao Erhan Esen
El Mızıkası: Guser Tamer Akbulut
Klarnet: Met Fatih Öztürk
Flüt, Doli: Sey Ünsal Özcan
Doli: Şavo Okay Savaş
Derlemeler&Düzenleme: Tırkuao Erhan Esen, Met Engin Metin
Mix&Mastering: Met Engin Metin, Ferhat Fidan
Grafik Tasarım: Hamtoh Cehar Şamil Pişkin
Grafik Düzenleme: Yemuz Haluk Özcan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz