Almanya’daki Aleviler “devlet anlaşması” imzaladı

0
569

Almanya’nın Rheinland-Pfalz Eyalet hükümeti ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) arasında anlaşmaya varıldı. Eyalet hükümetinin onayladığı anlaşma, Alevi öğretisinin eyalet okullarında ders olarak okutulması da dahil birçok haklar içeriyor.
Almanya’nın Berlin, Kuzey Ren Vestfalya, Baden Württemberg, Aşağı Saksonya, Bremen ve Hamburg eyaletlerindeki okullarda öğretilen Alevilik dersleri, artık Rheinland-Pfalz’da da okutulacak. Eyalet hükümetinin onayladığı anlaşma dini bayramlarda izin dahil Alevilik inancına başka haklar da tanıyor.
AABF Genel Sekreteri Avukat Ufuk Çakır, varılan anlaşmayı “Anlaşmayla Alevi inanç dersleri okullarda okutulacak. Dini bayramlarda Aleviler izin yapacak. Kurum olarak da tanındık. Anayasadan doğan haklarımızı kullanacağız. Analar ve dedeler hastanelerde ve hapishanelerde ihtiyacı olanlara manevi destek verecek. Üniversitelerde Alevi öğretisi ile ilgili kürsü açılabilecek. Gençlere ve çocuklara yönelik yoğun işbirliği yapacağız” sözleriyle değerlendirdi.
Anlaşma metni, AABF’nin 30. kuruluş yıldönümü olan 9 Nisan’da eyalet başbakanı Malu Dreyer ve AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat tarafından imzalandı.
Eyaletin Kültür Bakanı Konrad Wolf yaptığı açıklamada bu adımın “Alevilerin, Rheinland-Pfalz eyaletindeki uyumu için bir mihenk taşı” olduğunu belirtti.
Rheinland-Pfalz eyaletinde 6 cemevi var ve yaklaşık 8 bin Alevinin yaşadığı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz