Madımak Katliamı anıldı

0
576

Türkiye tarihinin en acı olaylarından biri olan Madımak Katliamı’nın üzerinden tam 26 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybedenler, Türkiye’nin farklı yerlerinde anıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Sivas’ta düzenlenen anma töreninin toplanma adresleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’na ait cemevi ve PSAKD Sivas Şubesi önü idi.

Anmaya, çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti katıldı. HDP, CHP ve EMEP de bunlar arasında yer aldı. Kitleler, iki noktadan hareketle buluşma noktası olan Fidanlık Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kitlelerin burada birleşmesinin ardından, atılan sloganlarla Madımak Oteli’ne yürünmeye başlandı.

Yürüyüşte, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı. Hasret Gültekin’in bağlamasını temsilen bağlamalar taşınması da dikkat çekti.

Yürüyüş boyunca “Sivas’ı unutmadık”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Pir Sultan’lar ölmez, direniş büyüyor”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

2 Temmuz 1993

2 Temmuz 1993 günü, Pir Sultan Abdal etkinliklerine katılmak üzere Sivas’a gelen 33 aydın, kaldıkları Madımak Oteli’nde saldırıya uğramıştı. Aydınlar, iki otel görevlisi ile birlikte devlet destekli bir kitle tarafından yakılarak katledilmişti.

Anma programı düzenleyen Alevi örgütlenmeleri, otelin ‘Utanç Müzesi’ olmasını talep ediyor. Ancak bu talep bugüne kadar hükümetler tarafından kabul edilmedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz