‘Çerkesçe Öykü Yazma Yarışması’ düzenlendi

0
1099

Natho Kadir Çerkesçe Öykü Yarışması, Kabardey-Balkar

Keyokho Nalbiy Çerkesçe Öykü Yarışması, Adigey

Bu bir anadil farkındalığı eylemidir!
“Çerkes Gençliği”ne anadilde özgür ifade yarışma davetiyesidir!
Bu bir gönül birlikteliği haberidir!
Kanada’daki Çerkes Dönüş Derneği Circassian Repatriation Organization – CRO ile Kabardey’deki Hatokşhokho Gazi Adige Dil Derneği birlikte “Anadilde Öykü Yazma Yarışması’’ düzenlemeye karar verdiler.
Anayurtların tümünü kapsayacak bir yarışma bu.
Kabardey’deki yarışma değerli yazarımız Natho Kadir’in adına düzenlenecek ve Çerkesk Bölgesi de dahil olacaktır.
Adigey’de gerçekleştirilecek olan yarışma ise değerli yazarımız Kuyokho Nalbiy adına ve anısına düzenlenecektir.
Yarışmanın amacı, milletimizin en değerli varlığı anadilimiz Çerkesçeye gençlerin dikkatini çekmek, anadili koruyarak geliştirmenin önemini vurgulamaktır.
Anadilde düşünmek, konuşma, okuma ve yazmanın gerekliliğini hatırlatmaktır.
Öykü yazma yarışmasının, gençlerimizin ait oldukları milletin kültürünü özümsemeleri, gereken değeri vermeleri ve geliştirerek sahip çıkmaları yönünde, kendilerini ifade etme gücünü kazanacaklarına, ayrıca gençlerin yazı diline hâkimiyetlerini artırmak üzere gelişmelerine katkıda bulunacağına inanıyoruz.
Yarışma 15 Temmuz 2020 tarihinden itibaren 15 Eylül 2020 tarihine kadar sürecek ve öyküler online olarak yarışma şartnamesinde belirtilen e-posta adresine gönderilecektir. Yarışmanın şartnamesi, Hatokşhokho Gazi Adige Dil Derneği tarafından hazırlanarak katılımcı aday olabilecek gençlerimize ulaşacak şekilde, sosyal medya, WhatsApp grupları, televizyon, radyo ve gazeteler gibi diğer medya araçları ile ilan edilmiştir.
Katılımcılar 14-17 yaş grubundaki öğrenciler ile üniversite öğrencileri ve 25 yaşına kadar tüm gençlerimizden oluşacaktır.
Yarışmada konu sınırlaması olmaksızın, katılımcılar isterlerse daha önce yazmış oldukları ve yayımlanmış olan öyküleri ile de katılabileceklerdir.
Yarışmanın değerlendirme komitesi şartnamede belirtilen kriterlere göre dereceye giren öyküleri belirleyecektir. Hatokşhokho Gazi Adige Dil Derneği’nin düzenlemekte olduğu bu tür yarışmalarda, değerlendirme komitesi dereceler dağıtıldıktan sonra yazıların kime ait olduğunu öğrenir; bu yarışmada da aynı kural geçerli olacaktır.
Tüm yarışmacılara katılımcı belgeleri ile her iki yaş grubu için de ilk üç dereceye girenlere para ödülleri verilecektir.
Yarışmaya adını vermiş olduğumuz değerli yazarımız Natho Kadir 1927 yılında Anapa-Hatıvey Bölgesi’ndeki Hatramıtıku Köyü’nde doğmuştur. 1943’te SSCB’den ayrılarak yaşamını farklı ülkelerde sürdürmeye başlamıştır. 1948’de Ürdün’e yerleşene kadar bazı Avrupa ülkelerinde yaşamıştır. 1956’da ise Ürdün’den Amerika’ya giderek oraya yerleşmiştir. Amerika’da gazetecilik eğitimi almış ayrıca George Henry Akademisi’ni bitirmiştir.
İngiliz edebiyatına hâkim olan Natho Kadir, kısa yazılarını 1969’da yayımladığı “Kafkas Piyesleri’’ adlı kitabında toplamıştır. “Nikolay ile Nadyuşe’’ adlı ünlü romanı ise 1978’de yayımlanmıştır. Bu romanı aynı zamanda Çerkesçe (Adigece) ve Rusçaya da çevrilmiştir.
1960’ta, New York’taki “GA Press’’i satın alarak Rus ve Ukraynalı yazarlar ve işyerleri için gazete, dergi ve kitapların yanı sıra basım hizmetleri vermiştir. Aynı zamanlarda, “Çerkes (Adige) Yıldızı’’ adı ile İngilizce ve Çerkesçe dergi çıkarmaya da başlamıştır. Bu derginin içeriği ise Çerkes kültürü ve tarihi ile Çerkes söylencelerinden oluşmaktaydı.
Maykop’taki Tsey İbrahim Tiyatrosu için yazdığı ve üç perdeden oluşan “Medeya’’ adlı piyesi 2009 yılında sahnelenmiştir. Bu piyes daha sonra Moskova, Krasnodar ve Nalçik’te de sahneye konmuştur.
Natho Kadir “Exlibris Çerkes Tarihi’’ adlı eserini ise 2009’da yayımlamıştır, daha sonra Arapça, Rusça ve Türkçeye de çevrilmiştir. 2010’da İngilizce yayımladığı “Hatıralar’’ adlı kitabı da yine Türkçe ve Rusçaya çevrilmiştir.
Değerli yazarımız Natho Kadir’in adına düzenlediğimiz, anayurdumuzun her bölgesini kapsayan anadilde öykü yarışması ile onun adını bir kez daha anmak ve soydaşlarımıza hatırlatmak istedik.

Hatokşhokho Gazi Adige Dil Derneği, Nalçik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz