İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde

0
788

Osmanlı’nın modernleşme sürecine ve tarih sahnesinden çekilmesine tanıklık eden Köpe ailesinin anılarına dayanan “İmparatorluklar Arasında, Sınırlar Ötesinde Köpe Ailesinin Tanıklıklarıyla Savaş ve Mütareke Yılları” sergisi 15 Eylül’de Salt Beyoğlu binasında konuklara kapılarını açtı ve 27 Aralık 2020 tarihine kadar gezilebilecek. Serginin hazırlayanları Nefin Dinç (James Medison Üniversitesi), Erol Ülker (Işık Üniversitesi) ve Lorans Tanatar Baruh (SALT).
Nefin Dinç “Artık Hayallerim Var”, “Öteki Kasaba”, “İsmini Melek Koydum”, “Rebetiko: İki Şehrin Şarkısı” gibi belgesellerin yönetmenliğini yapmış bir Çerkes yönetmen.
Sergiye konu olan Antoine Köpe’nin anıları ile ilk olarak 2005-2006 yıllarında karşılaşıyor. Bahse konu anılar sadece yazılı dokümanları değil fotoğraflar, ses kayıtları, belgeler ve karikatürleri de içeriyor. Bu zengin arşiv Nefin Dinç tarafından çekilen Antoine Köpe’nin anıları belgesel filmine konu oluyor. Aynı şekilde sergide de Braşov’dan başlayıp İstanbul, Selanik, Edirne ve Konya gibi şehirlerde devam eden hayatı ülkenin tarihsel değişimi fon alarak anlatılıyor.
Çokuluslu bir imparatorlukta çokkültürlü bir yaşantıyla devam eden bu ailenin anıları sadece kendi çokkültürlü aile hayatlarına ait değil, büyük toplumsal olaylara, Osmanlı ve Avusturya- Macaristan diplomatik ilişkilerine, bir imparatorluktan çıkılıp ulus-devlete geçiş süreçlerine ve ulus-devletin kurulma dönemi sancılarına ait birçok bilgiyi gözler önüne seriyor.

Haber: Leyla Kar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz