‘Türkiye’de ifade özgürlüğü iptal’

0
634

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye ile ilgili hazırladığı bir raporda ülkede ifade özgürlüğünün iptal olduğu belirtildi.
“İltica ve Sınırdışı Etmeye İlişkin Durum Üzerine Rapor” başlıklı raporda “Türkiye anayasası ifade ve basın özgürlüğünü güvence altına alıyor. Pratikte ise bu haklar geniş ölçüde iptal olmuş durumda” deniliyor.
Raporda ayrıca Türkiye’de yazılı ve görsel medyanın “hemen hemen tamamen tek sesli hale getirildiği” de kaydediliyor.
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sığınmacı veren ülkelere ilişkin düzenli olarak hazırladığı durum raporları, makamların iltica süreçlerinde alacağı kararlar açısından öneme sahip. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), yabancılar şubeleri ve mahkemeler sığınmacının geldiği ülkedeki durum hakkında bir yargıya varmak için bu raporlardan faydalanıyor.
Türkiye yargısının terör suçlamasını kolayca yöneltebildiği belirtilen raporda Türk güvenlik güçlerinin Güneydoğu’daki yaklaşımlarını eleştirmenin bile terör propagandası olarak değerlendirilebildiği belirtildi.

“Yargı ya işlevsiz
ya da siyasetin etkisi altında”
Raporda, “Türk makamları, özellikle PKK ve Gülen taraftarı olduğu düşünülen kişiler de olmak üzere hükümet karşıtlarını yurtdışında izliyor, tıpkı Almanya’da kayıtlı derneklerin faaliyetlerini izlediği gibi” denildi.
Raporda ayrıca yargının “geniş kesimlerinin işlevsiz” halde ve kısmen de siyasetin etkisi altında olduğu ifade edilerek “Tek tek yargıçlar tartışmalı kararlar almaları halinde görevden alınırken ya da ceza olarak başka yere sürgün edilirken başka yargıçlar aynı sanıklar hakkında siyasetin işine gelen sonuçlar çıkmasını sağlayabiliyor” denildi. (www.dw.com)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz