Demokrasi Konferansı

0
1276

Demokrasi vazgeçilesi değil!

Demokrasi Konferansı girişimi eski AİHM yargıcı Rıza Türmen’in Demokrasi İçin Birlik Meclisi ve medya üzerinden yaptığı önerinin çeşitli demokratik kurum ve kişiler tarafından heyecanla karşılanması üzerine başladı.

Özgürlük, eşitlik, demokrasi talepleri ile işsizliğin, yoksulluğun görülmemiş boyutlara geldiği, eşitsizliklerin kabul edilemez bir düzeye ulaştığı ülkemizde ezilen kesimlerin hak taleplerini “ekmek, adalet ve özgürlük” başlığı altında birleştirecek ve eşgüdüm halinde birlikte hareket etmelerine zemin hazırlayacak bir konferans amaçlanıyor.

Konferansın demokrasi mücadelesini bir ileri aşamaya taşıması, halka umut verecek bir ortaklaşmanın yansıması olması, her alanda yaşanan hak ihlallerine, baskı ve hukuksuzluğa karşı güçlü bir itiraz sesi yükseltmesi, özetle güçlü bir ortaklaşma ile yazılacak sonuç bildirgesiyle de ülkemizde bir demokrasi rüzgârı estirmesi bekleniyor.

Gelişmeler

İlk etapta ulaşılabilen gönüllü kişi ve kurumlardan bir hazırlık komisyonu oluşturuldu. Konferansın yüz yüze ve online (hibrit) yapılması, ülkenin her yanında mücadele eden dinamiklerin mümkün olan en geniş biçimde temsil edilmesi hedeflendi.

Ahmet Türk, Canan Arın, Celal Fırat, İhsan Eliaçık, Genco Erkal, Melda Onur, Murathan Mungan, Nejla Kurul, Öztürk Türkdoğan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Tarık Ziya Ekinci ve Zülfü Livaneli’den oluşan çağrıcı heyetle 13 Nisan 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ve basına konferansın duyurusu yapıldı.

 

Çağrıcılar der ki…

Karanlığın inadına, mavisi, kırmızısı, turuncusu, moru, yeşili, pembesi var

“Ülkenin Geleceğinde Bizim de Sözümüz Var”

Ülkemiz büyük bir siyasal ve ekonomik krizin içinde sürükleniyor. COVID-19 salgını ekonomik krizi derinleştirdi. Ülkede yaşayanlar, açlıkla, yoksullukla, işsizlikle ve salgında ölümle yüz yüze bırakıldı. Ne yurtta, ne cihanda barış içindeyiz. Kamu varlıkları ve doğa acımasızca yağmalanıyor. Hapishaneler siyasi muhalifler ve gazetecilerle dolu. Her gün 3 kadın öldürülürken İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshi için adım atılıyor. LBGTİ+ bireylere yönelik nefret suçu işleniyor. Kanal İstanbul gibi rant projeleriyle ekolojik yıkıma kapı açılıyor. Bu koşullarda iktidarın siyasi meşruiyeti giderek daha fazla sorgulanıyor. Yurttaşların bu yönetime rıza vermeyeceği ortaya çıktıkça, baskılar da artırıyor. Ülke gericiliğin koyu karanlığına sokulmaya çalışılıyor.

Biz, demokrasiden ve özgürlükten yana olanlar, bu karanlık manzaranın aydınlık yüzüne bakıyoruz. Baskılara boyun eğmeyen, seslerini yükselten işçileri, köylüleri, kadınları, gençleri, esnafı, avukatları, ekoloji mücadelesi verenleri, sağlık ve eğitim emekçilerini görüyoruz. Ülkemizin her köşesinden özgürlük, ekmek, adalet, barış talepleri yükseliyor. İşte Demokrasi Konferansı bu sesleri birleştirmek için yola çıkıyor.

*Özgürlük, eşitlik, demokrasi talepleri ile işsizliğin, yoksulluğun görülmemiş boyutlara geldiği, eşitsizliklerin kabul edilemez bir düzeye ulaştığı ülkemizde ezilen kesimlerin hak taleplerini “ekmek, adalet ve özgürlük” başlığı altında birleştirmek ve birlikte hareket etmelerine zemin sağlamak için,

*Bu sesleri büyütmek, birleştirmek ve gücünü açığa çıkarmak için,

*Ülkede bir demokrasi rüzgârı estirmek, toplumsal barış hedefini ve demokrasi mücadelesini bir ileri aşamaya taşımak için,

*Halka umut verecek bir ortaklaşmayı yansıtmak, her alanda yaşanan hak ihlallerine, baskı ve hukuksuzluğa karşı güçlü bir itiraz sesi yükseltmek için YOLA ÇIKIYORUZ.

Demokrasi Konferansı’nda taleplerini ortaklaştıracak çeşitli toplum kesimleri bu hukuk ve insanlık dışı gidişe DUR deme iradesini ortaya koyacak. Hak mücadelesini verenler bir araya gelip seslerini birleştirecek, taleplerini, ülkenin geleceğini inşa edecek bir program etrafında ortaklaştıracak.

Demokrasi, iş, özgürlük, adalet, ekmek için mücadele eden kesimlerin mümkün olan en geniş biçimde temsil edilmesi ve konferansın hazırlık sürecinin ortaklaşmalara, bir araya gelişlere imkân verecek şekilde örülmesi hayati önem taşıyor.

Demokrasi isteyen bütün kesimleri, hak örgütlerini, platformları, kurumları bu heyecan ve umut verici hazırlık sürecine dahil olmaya, süreci birlikte örmeye davet ediyoruz.

Konferansın web sitesi:

https://demokrasikonferansi.org/

Demokrasi Konferansı:

10 Haziran 2021, İstanbul

İlk sayımızı yayımladığımız 2005 yılından bu yana “demokrasi, daha fazla demokrasi” talep ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Jıneps Gazetesi olarak Demokrasi Konferansı’na katılacağız.

 

Önceki İçerikErmeni köy edebiyatı, Hemşin kültürü ve çağrışımlar – 1
Sonraki İçerikBiden’dan soykırım mesajı
Yaşar Güven
1958’de, Düzce Köprübaşı Ömer Efendi Köyü’nde doğdu. 1980 yılında İTÜ Gemi İnşaat ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Üyesi olduğu Gemi Mühendisleri Odası’nın (GMO) 50. yıl ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin (İKKD) 60. yıl Andaç çalışmalarının editörlüğünü yaptı. Her iki kurumun yönetim kurullarında görev aldı. Kurucusu olduğu firmada iş yaşamı devam ediyor. 2005 yılı aralık ayında yayın hayatına başlayan Jıneps gazetesinin kurulduğu tarihten itibaren yayın kurulu üyesi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz