Kelebekler Vadisi’ni besleyen akarsuya el koydular

0
1497

Fethiye’de dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi’ne akan şelaleyi besleyen akarsuda, kaçak döşenen borular ile çevredeki otel, motel ve pansiyonların su çektiği tespit edildi. Muğla Valiliği inceleme, Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Muğla‘nın Fethiye ilçesinde yer alan ve 80’den fazla kelebek türünün yaşadığı Kelebekler Vadisi’ne dökülen şelaleye Faralya Mahallesi Güdürümsü mevkiindeki kaynaktan çıkarak gelen su, son dönemde azaldı. Suyun azaldığını fark eden çevre gönüllüleri ve Kelebekler Vadisi sakinleri, akarsu yatağına kaçak borular döşendiğini tespit etti. Kaçak borulardan bölgedeki otel, motel ve pansiyonlara su alındığını belirleyince de çektikleri görüntü ve fotoğraflarla, durumu CİMER’e bildirdi.

Valilik ve savcılık harekete geçti

İddialar üzerine Muğla Valiliği konuyla ilgili inceleme başlattı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında jandarma ekipleri, boruların bulunduğu kaynaktan şelaleye kadar olan yaklaşık 200 metrelik bölgede inceleme başlatıldı.

Bölgede tekne kaptanlığı yapan Mustafa Çamcı, Kelebekler Vadisi’ndeki şelalenin suyunun azalmasıyla doğanın yok olacağını söyledi. Çamcı şunları söyledi: “Son yıllarda Kelebekler Vadisi’ndeki şelaleden neredeyse su akmıyor. Bunun sebebi buradaki otel ve pansiyon gibi işletmelerin borularla suyu işletmelerine taşıması. Zararını ise Kelebekler Vadisi görüyor. Doğa mahvoluyor. Kelebekler ölüyor. Gelen yabancı misafirler özellikle şelalenin akmadığı ve kelebeklerin olmadığından yakınıyor. Bunun asıl sebebinin suyun kaçak yollarla taşınması olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kamu kurumlarının yapacağı inceleme sonrasında savcılığın gerekirse Faralya Mahallesi’nde yaşayan halk ile otel ve pansiyon sahipleri olmak üzere suyu kullanan 200 kişinin ifadesine başvuracak.

Su kaynağına Faralya Mahallesi Muhtarlığı’nın 1988 yılında vatandaşlardan toplanan paralarla depo ve dağıtım sistemi yaptırdığı ancak mahalle halkı başta olmak üzere bölgedeki otel ve pansiyonların abonelik sistemi olmadığı için kullandıkları suyun ücretini ödemediği belirlendi. (Yeşil Gazete)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz