‘Osetya’dan Haberler’

0
578

Kanukova yeniden direktörlüğe atandı

Tarih doktoru, Profesör Zalina Vladimirovna Kanukova, SOİGSİ Vladikavkaz RAS Bilim Merkezi’nin direktörlüğüne yeniden atandı. Kuzey Osetya İnsani ve Sosyal Araştırma Enstitüsü Müdürü pozisyonunu doldurmak için bir yarışma düzenledi. 22 Mart 2021 tarihindeki seçici kurul toplantısından sonra 15 yıldan fazla bir süredir SOİGSİ VSC RAS’ın direktörlüğünü yapmakta olan Zalina Kanukova göreve yeniden atandı. Sosyal modernleşme ve dış etkiler bağlamında geleneksel kültür, çok etnikli bir şehrin etnolojik çalışması, etnik diasporalar, Osetya’nın tarihi ve kültürel mirasının yenilikçi kaynakları gibi konularda, 57’si son beş yılda olmak üzere, 200’den fazla bilimsel yayını olan Kanukova birçok bilimsel araştırma programını da yönetiyor ve başeditörü olduğu SOİGSİ bilimsel dergisinin dışında birçok derginin de editoryal kurulunda aynı zamanda. SOİGSİ araştırma ekibiyle Türkiye’ye de gelen Sayın Kanukova’yı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

***

Soy ismi yasası

KO-A’da yayımlanan yeni yasa ile vatandaşların orijinal Osetçe soy isimlerini almalarına izin verildi. Rusya Federasyonu Aile Kanunu’nun 58. Maddesi’nin 3. Fıkrası’na uygun olarak yapılan değişiklik KO-A Devlet Başkanı Bitarov tarafından 31 Mart’ta yayımlanarak duyuruldu. Yeni yasa ile her iki ebeveynin sülale isimlerinden gelen ikili soy ismi kullanılacak, ebeveynler anlaşırlarsa anne tarafının soy ismi tek başına da kullanılabilecek.

***

Uçuşlar askıya alındı

Türkiye’de COVID-19 salgınının aldığı boyutun RF’de endişe yaratması üzerine Başbakan Yardımcısı Tatyana Galikova 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında Türkiye uçuşlarının askıya alındığını duyurdu. Moskova-İstanbul arasında haftada iki karşılıklı uçuş ve yurtdışında kalan vatandaşlarını geri getirmek için düzenlenecek olan özel seferler bu kısıtlamanın istisnaları olacak.

 

Düzenleyen: Atsætı Ufuk Güneş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz