Oset sporcuların başarıları

0
1400

Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası’na Oset güreşçiler damga vurdu. On sıkletin dördünde final gören Oset güreşçilerden, Slovakya adına yarışan Taymuraz Salkazanov, 79 kg’da Axşarbek Gulaev ve 86 kg’da RF adına yarışan Artur Naifonov Avrupa Şampiyonu oldular. 125 kg’daki finalistimiz Sergey Kozırev ise finalde Taha Akgül’e kaybederek gümüşte kaldı. RF’nin kazandığı diğer 5 altını da yine Kafkasya kökenli güreşçilerimiz kazandılar.

Avrupa Şampiyonu olan RF serbest güreş takımının baş çalıştırıcısı ise yine bir Oset: Eski şampiyonlardan Cambolat Tedeev. Ulan-Ude’de yapılan Rusya Olimpiyat-öncesi Serbest Stil Güreş Şampiyonası’nda KO-A takımı mükemmel bir performans sergiledi. Zaurbek Sidakov (74 kg), Artur Naifonov (86 kg) ve Sergey Kozyrev (125 kg) altın madalya kazandı. Güreşteki Oset hâkimiyeti Gençler Rusya Serbest Stil Güreş Şampiyonası’nda da devam etti ve gençlerimiz gelecekte de bu hâkimiyetin süreceğini gösterdiler. Erkeklerde Oset güreşçiler, 4’ü altın olmak üzere toplam 13 madalya kazanarak birinci oldu. 125 kg’da Andrey Bestaev, 110 kg’da Soslan Cagaev, 92 kg’da Zhorik Cioev ve 80 kg’da Alik Badtiev altın kazandı. Genç kızlarda da 57 kg’da Amina Tandelova, 62 kg’da ise Alina Kasabieva altın madalyaya ulaşarak en fazla altın madalya alan bölgenin Osetya olmasını sağladılar.

Rusya İşitme Engelliler Serbest Güreş Kupası’nda erkeklerde sporcularımız Artem Platov, Mikhail Bogoshenko, Kazbek Xugaev ve Vyacheslav Zebisov, kadınlarda ise 62 kg’da Natan Badriev altın madalyayı kazandı.

Osetyalı tenisçi Aslan Karatsev şubat ayında Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda yarı finale kadar çıkınca dikkatleri üzerine çekmiş, bir Grand Slam’e ilk kez katılıp yarı finale çıkan ilk tenisçi olmuştu. Daha sonra martta Qatar Açık’da Andrey Rubley ile birlikte katıldığı çiftler kategorisinde ilk şampiyonluğuna, hemen ertesinde ise Dubai Açık’ı kazanarak ilk tekler şampiyonluğuna kavuştu ve dünya sıralamasında iki ay içerisinde 114.’lükten dünyanın en iyi ilk 30 tenisçisi arasına girmeye başardı. Bir diğer tenisçimiz Alibek Katsmazov da finalde Evgeny Filippov’u yenerek Rusya Tenis Kupası’nı kazandı. Yine bir genç tenisçimiz Ariana Zoblayeva da Pyatigorsk’ta düzenlenen Rusya Tenis Turnuvası’nda 13 yaş altı tenisçileri arasında birinci olarak bizleri gururlandırdı.

Atletizm (görme engelliler) Rusya Şampiyonası’nda KO-A’dan Yulianna Galazova da 200 m ve 400 m koşuda altın madalya kazandı.

Karışık dövüş sanatlarında başladığı kariyerini 48-52 kg kategorisinde boksör olarak devam ettiren, Amazonka lakaplı sporcumuz Fatima Dudieva dördüncü dünya şampiyonluğu ünvanını da kazandı. WBF, WIBF ve GBU şampiyonu Fatima Dudieva, COVID-19 salgını nedeni ile uzun bir süreden sonra çıktığı ringde Venezuela’dan Luizana Bolivar Graffe’yi mağlup ederek M13 Dünya Şampiyonu da oldu. Dudieva kariyerinde bugüne kadar yaptığı tüm maçlarını kazandı.

Oset sporcular, Soçi’de düzenlenen Rusya Karate Yarışması “Kafkasya Kupası”nda iki altın, beş gümüş ve beş bronz madalya kazandı. KO-A Spor Bakanlığı’nın haberine göre Sarmat Gagloyev ve Nikol Kodoeva altın madalya kazandı. Avet Oganesyants tarafından çalıştırılan tekvandocumuz Sarmat Tsakoev 68 kg’da Avrupa Şampiyonu oldu.

Türkiye, 2021’de judoda Dünya Serisi’nin dördüncü etabına ev sahipliği yaptı.100 kg’da altın madalyayı kazanan Oset sporcumuz Zelim Kotsoev oldu. İnal Tasoev ise 100 kg üzeri kategoride Avrupa Şampiyonu oldu.

18 yaşındaki genç haltercimiz Yana Sotieva Avrupa Halter Şampiyonası’nda 76 kg’da gümüş madalya kazanarak ilerisi için ümit verdi. Madina Kelexsaeva da Rusya halter şampiyonasında 13-17 yaş arası sporcular arasında birinci oldu. 76 kg’da yarışan Kelexsaeva, silkmedeki 116 kg’lık derecesi ile RF rekorunu da kırmış oldu.

Rusya Bilek Güreşi Turnuvası’nda ise sporcularımız üç altın madalya kazandı: Soslan Gassiev (110 kg), Roman Tserekaev (60 kilo) ve kadınlarda Milana Baeva (60 kg).

Başarılı Oset binicimiz Vladimir Tuganov, Abu Dabi’de düzenlenen uluslararası binicilik turnuvasında engelli atlama yarışmasının galibi oldu. Turnuvanın finalinde Tuganov hiç hata yapmadı ve en iyi sürede, 46.60 saniye ile tamamladı parkuru. Tuganov böylece Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkını da kazanmış oldu.

Atsætı Ufuk Güneş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz