Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Vaynakhların Osmanlı’ya sürgünü

Çeçenler nerelere yerleştirildi?

Muş: Bağiçi, Çöğürlü, Kıyıbaşı, Tepeköy, Serinova

Sivas: Alaçayır, Bozkurt, Canaptal, Demirköprü, Kahvepınar, Kazancık, Yukarıhöyük

Maraş: Altınyayla, Çardak, Gücüksu

Adana: Ağaçlı, Anavarza, Dikilitaş

Yozgat: Karalık, Kesikköprü

Kars: Aydınalan, İslamsor, Yenigazi

Kayseri: Aşağıborandere (Şeşen Jambotey)

Çanakkale: Çınardere

Çeçenlerin Anadolu’ya gelişi, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında göçmenlerin kabul edilmesi konusunda imzalanan anlaşmanın ardından 1865 yılında gerçekleşti. Anlaşmaya göre Çeçenler Diyarbakır ve Sivas civarlarına yerleştirilecekti.

Osmanlı adına Musa Kundukhov yönetiminde organize edilen sürgün programıyla 1865 Nisan’ında yola çıkan, yaklaşık 20 bin kişiden oluşan 5 bin aile haziran ayının ortalarında Türkiye’ye vardı.

Çarlık yönetimi, Çeçenleri 28 parti halinde Osmanlı sınırına götürmüştü. Bu iş pahalıya patlamıştı ama Çarlık yönetimi bu ‘güvenilmez’ nüfustan kurtulmak için kesenin ağzını açmıştı.

Verilere göre 4.983 aile, 6.262 at arabası, 1.120 büyükbaş hayvan ve 4.726 at, Terek bölgesinden gönderilmişti.

1868 yılında geri dönmek isteyen Çeçenler, Osmanlı ordusu tarafından zorla engellendi. Zaman içinde 5.857 Çeçen çeşitli yollardan anavatanlarına geri dönmeyi başardı, 1877-78 savaşından sonra da dönenler oldu.

Osmanlı’ya getirilen Çeçenler 4 büyük gruba bölündü. Bir grup Anadolu’da kalırken, ikinci grup Suriye Golan Tepeleri’ne, üçüncü grup Ürdün’de beş köye ve dördüncü grup ise Irak’a gönderildi.

Çeçen nüfusu, 1920’de gerçekleşen Fransa-Suriye Savaşı’nda oldukça azaldı.

Kesin olmamakla birlikte 2002 nüfus sayımlarına göre Türkiye’deki Çeçenlerin sayısı 25 bin olarak tahmin ediliyor. (checheninfo.ru)

 

Çeviri: Serap Canbek

Yazarın Diğer Yazıları

Derneklerimiz – KAFFED – DÇB

Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz. Dünya Çerkes Birliği (DÇB)...

‘Erkeklik ve toplumsal cinsiyet’

İletişim uzmanı ve gazeteci Derya Kap, “erkeklik üzerine düşünen ve henüz düşünmemiş olan tüm erkek izleyicilere özel” dört videodan oluşan bir seri hazırladı. “Türkiye’de...

Taliban’ın ‘erdem yasası’ yürürlüğe girdi

ABD’nin 2021’de Afganistan’dan çekilmesiyle beraber yeniden iktidarı ele geçiren Taliban’ın kadınlar başta olmak üzere halk üzerindeki katı baskısı sürüyor. İktidardaki Taliban, halihazırda ahlak polisi...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img