‘İsyanımız yasaklanamaz’

0
523

Kadın ve LGBTİ+lar, Türkiye’nin “ilk imzacısı” olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine, kadın örgütlerinin düzenlediği protestolarla tepki gösterdi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Bizim için bitmedi” diyen binlerce kadın, polis ablukasına rağmen 1 Temmuz’da İstanbul Taksim Tünel başta olmak üzere İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan Diyarbakır’a, Eskişehir’e birçok şehirde meydan ve caddeleri doldurdu.

Polisin sık sık müdahale ettiği eylemlerde “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz”, “Yasalar sokakta yazılır”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Erkek şiddeti son bulsun”, “Eşitlik olmadan adalet olmaz” sloganları atıldı.

Basın açıklaması

İstiklal Caddesi’nde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bir gece yarısı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğine ferman verenler şimdi bizlerin ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ isyanını yasaklayacaklarmış.

İtaat etmiyoruz, çağrımız her yerde devam edecek. Pandemi bahanesiyle bizim yürüyüşümüzü engellemeye çalıştılar. Öyle bir ülke ki erkek şiddeti, çocuk istismarı serbest ama kadınların haklarını savunması yasak. Buna sessiz kalamayız.

Bizim yürüyüşümüzü, bizim isyanımızı yasaklayamazsınız.

Bize dayatılan toplumsal cinsiyet rollerini reddetmemiz, eşit ve özgür yaşama arzumuz yasaklanamaz. Erkek şiddetinden, devletin şiddetinden uzak yaşama hakkımız, isteğimiz, şiddeti önleyici ve koruyucu politikalar geliştirilmesi talebimiz yasaklanamaz.

Her gün nefretle, şiddetle, cinayetle bize dayattığınız kurallara karşı birbirimizden güç alarak büyüttüğümüz mücadelemiz, dayanışmamız yasaklanamaz. Kadınlara ve LGBTİ+’lara yaşam hakkı tanımıyorsanız, o zaman hayat hiç kimse için olağan akamaz! İsyanımız yasaklanamaz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz