24 Eylül Küresel İklim Grevi

0
917

24 Eylül Küresel İklim Grevi kapsamında, 99 ülkeden binlerce kişi, iklim adaleti için sokaklara döküldü 

Eylemlerde, büyük kapitalist şirketlerin kâr uğruna dünyayı uçuruma sürüklediğine vurgu yapılarak, ortak evimiz olan dünyanın birkaç bin zenginin çıkarları uğruna yok edilmesine karşı mücadele çağrıları yapıldı. 

‘Fridays for Future Türkiye’, ‘Youth for Climate Türkiye’, ‘Roots & Shoots Türkiye’nin çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen iklim aktivistleri, iklim krizine karşı somut eylemler talep etti.  

Ellerinde “Başka bir gezegen yok”, “İklim adaleti şimdi” yazılı pankartlar taşıyan gençler, liderlerin ve karar alıcıların iklim krizi konusunda etkili ve hızlı bir şekilde harekete geçmesini talep etti, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Ne istiyoruz? İklim Adaleti. Ne zaman istiyoruz? Şimdi” sloganları attı.  

Kalamış Parkı’nda toplanan eylemciler, burada düzenlenen vegan piknikten sonra akşam saatlerinde Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması yaptı. Lise öğrencileri tarafından okunan açıklamada, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelere ses olmak için bir araya geldiklerini söyleyen aktivistler, iklimin değil, sistemin değişmesi gerektiğine işaret etti. 

Açıklamada, karar vericilerin iklim kriziyle mücadele için anlamlı ve hızlı adımlar atmaması sonucu krizin derinleştiği savunulurken, iklim krizinin etkilerinin Türkiye’de de müsilaj, yangın ve sel gibi afetlerle görünür olduğuna vurgu yapıldı. 

Biliminsanlarına göre dünyanın kırmızı alarm verdiğine ve iklim krizinin kontrol altına alınabilmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Acilen Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve ‘İklim Acil Durumu’ ilan edilmesini istiyoruz. 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını istiyoruz’’ denildi. 

Basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye kitlesel yürüyüş düzenlendi.  

İklim grevi, Müze Gazhane’de düzenlenen konser ve forumlarla son buldu. 

İstanbul dışında Adıyaman, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş ve Muğla’da da etkinlikler yapıldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz