Ağaç türlerinin yüzde 30’u için alarm

0
1086

Londra merkezli Uluslararası Botanik Bahçelerin Korunması (BGCI) örgütü, “Dünya Ağaçlarının Durumu” isimli bir rapor yayımladı. 

Raporda, dünyada ağaç türlerinin en az yüzde 30’unun vahşi doğada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Tüm dünyada toplamda 58 bin 497 ağaç türü içerisinde 17 bin 510 türün büyük risk altında olduğu; 142 türün ise çoktan yok olduğu belirtildi. 442 ağaç türü ise 50’den daha az ağaçla varlığını sürdürüyor. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 185 ağaç türü bulunan Türkiye’de ise türlerin yüzde 7’sini oluşturan 13 tür tehdit altında. 

Dünyada en fazla ağaç türü Orta ve Güney Amerika’da bulunuyor. Bu bölgeleri Güneydoğu Asya ve Afrika’nın tropikal bölgeleri izliyor. 

En fazla ağaç türünün risk altında olduğu ülkeler sıralamasında Brezilya, bin 788 tür ile birinci sırada. Endonezya, Malezya, Çin, Kolombiya ve Venezuela ise Brezilya’yı takip eden diğer ülkeler. 

Tehdit altındaki türlerin en yüksek oranı ise Tropikal Afrika’da. Nispeten düşük ağaç çeşitliliğine sahip olan Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgeleri ise nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ağaç türlerinin en düşük oranına sahip. 

Dünya genelinde ağaçlara yönelik en büyük tehditlerin başında mahsül için yapılan orman temizliği geliyor. Bu durum, türlerin yüzde 29’unu etkiliyor. Öte yandan yüzde 27’lik oran ile tomrukçuluk, yüzde 14’lük oran ile hayvan otlatma veya çiftçilik için temizleme de türleri etkileyen diğer faktörler arasında. Ağaç geliştirme için yapılan temizlik ve yangınlar da yüzde 13’lük oranla ağaç türleri için tehdit barındırıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz