Beslæn Melekleri Anıt Korusu

0
626

Beslan (Beslæn) Katliamı’nda yitirdiğimiz her bir çocuğumuz için birer akasya ağacıyla oluşturulan, Türkiye Osetlerinin en büyük köyü olan Poyrazlı’da, Beslan Melekleri Anıt Korusu’ndaki 186 ağaca isimlikler asılmaya başladı.  

Ağaçlara isimlikler asılırken

Beslæn trajedisinin 17. yılında Anıt Koru’da anma düzenlendi. Fikir babalığını yaptığım anıt koru projesini Poyrazlı’da “Beslæn Melekleri Hayrat Bahçeleri” ile birlikte, daha sonra “Alan Kültür ve Yardım Vakfı Ankara Temsilciliği” unvanını alan, OsetAnkara’daki ve Poyrazlı köyündeki gönüllülerimizle 2017 yılında hayata geçirmiştik.  

Koruluğun kendisi de bir anıt olup bunu, ağaçların, Oset anmalarında ölülerin ruhuna sunulan, üst üste binmiş iki Wælibæx şeklinde olmasına borçludur. İsimliklerimizi de yine bu formda hazırladık ve üzerlerinde Kiril alfabesiyle ve Türkçe transliterasyonu ile çocuklarımızın isimlerini ve doğum tarihlerini yazdık. Yine pek çok kültürde olduğu gibi ölülerin ruhlarını simgeleyen kuşlarla, Oset kültüründe özel bir yeri olan kırlangıç kuşlarıyla bezedik. Bu isimliklerden bir takım daha hazırlayıp onları da Beslæn Anneleri Derneği vasıtasıyla çocuklarımızın ailelerine de ulaştıracağız.  

Atsætı Ufuk Güneş, Beslæn’de yitirdiği yeğeni Atsætı Alana Doğan’a adanan ağacın önünde

4 Eylül tarihinde isimlikleri asmaya başladık, ilk gün yaklaşık 50 kadarını ağaçlara kalıcı bir şekilde soyadı sırasıyla astık. İsimliklerin asılması bittikten sonra tüm ağaçların adandıkları çocukların isimleriyle birlikte bir haritasını oluşturup bunu da paylaşacağız.  

Beslæn Melekleri Anıt Korusu ve bundan ilham alınarak diğer Oset köylerimiz Boyalık ve Karabacak ile Poyrazlı’daki Anıt Koru’nun olduğu mezarlığın diğer tarafında, toplamda 3.000’den fazla çam ağacıyla Alan Kültür ve Yardım Vakfı ve köylülerimizin işbirliğiyle oluşturulan Beslæn Melekleri Hatıra Ormanları’nın hikâyesini de ayrıntılı bir biçimde daha sonra anlatacağım. 

Beslæn’de yitirdiğimiz meleğimiz
Atsætı Alana Doğan’a adanan ağaç

Bu isimliklerin dizaynını ben yaptım, Ankaralı Osetlerin fedakâr emekçisi ve büyüğü Zagkuti Ayhan Murat da çok uzun ve zahmetli bir süreç sonrasında bunların üretimini gerçekleştirdi. Birçok deneme sonrasında paslanmaz çelik levhalardan istenilen kalıpta hazırlanan isimliklere özel lazer makineler ile büyük emeklerle hazırladığı bu isimlikler için, pek çok projede olduğu gibi isimsiz kalmayı tercih ettiğini bilsem de, kendisine tüm Oset camiası adına teşekkürü bir borç bilirim. Bu vesileyle Beslæn’de yitirdiğimiz canlarımızın ışıklarda olmalarını diliyorum, Рухсаг Уæд… 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz