‘Daha demokratik bir seçim atmosferi için verilen mücadelelere rağmen DÇB Başkanlığı seçimi yine tek adayla gerçekleştirilmiştir’

0
676

KAFFED; DÇB içerisinde öncü ve oyun kurucu bir rol yüklenmektedir. En yoğun diasporayı kapsayan Türkiye’de KAFFED, tüm eleştirilere açık olmakla birlikte tarihi gelişim süreci dahilinde kendisine yüklenen bu misyonu yerine getirirken, toplumun hak ve menfaatlerini gözeterek hareket etmek durumundadır. Bu anlamda son yıllarda, KAFFED seçimlerinde benimsenen “birden fazla aday ile seçim” sisteminin DÇB Kongresinde de benimsenmesi için çalışılmıştır. 

Daha rekabetçi, daha demokratik bir seçim atmosferi için verilen mücadelelere rağmen ne yazık ki DÇB Başkanlığı seçimi yine tek adayla gerçekleştirilmiştir. 

KAFFED yönetimince “birden fazla adayla seçime gidilmesi” konusu, cumhurbaşkanlığı ziyareti dahil her ortamda dile getirilmiştir. STK’larda, birden fazla adayın rol aldığı bir seçim sisteminin tercih edilmesi durumunda hem toplumun iradesinin yönetime daha iyi yansıtılabileceği hem seçilen başkanın daha güçlü kılınmış olacağı hem de geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin DÇB’de kendilerine bir gelecek görmeleri sağlanmış olacağı konusunda her platformda açıklamalar yapılmasına rağmen Anavatan ve diğer üye dernek temsilcilerinden yeterli destek alınamamıştır. 

Gerek devletlerin yapılanmalarındaki farklılıklar gerekse sosyolojik yapı ve görüş farklılıkları vb. nedenlerle anavatan ve diğer diaspora delegelerinin, bu demokratik hakkın kullanılmasında fevkalade çekince içinde olduklarına tanıklık edilmiştir. 

DÇB Genel Başkanlığı’na aday olduğunu açıklayan ancak seçim sürecinde yeterli aktiviteyi gösteremediği, yönetime hakkını veremeyeceği konularında eleştiriler alan Hağajey Beslan’ın adaylığı, bu açıklamanın peşi sıra tamamlaması gereken süreçleri tamamlayamaması nedeniyle olgunlaşamamış ve başarıya ulaşamamıştır. Hağajey Beslan’ın son gün, bir arkadaşının yakınının cenazesi gerekçesiyle kongreye katılmamış olması da işin ciddiyet boyutunu sorgulatmaktadır. 

KAFFED’in Hağajey Beslan’a destek sözü verip yarı yolda bıraktığını iddia etmek, hayatın olağan akışına aykırı, spekülatif bir iddiadır. Hağajey Beslan’ın sosyal medyaya yansıyan açıklamalarında; Sohrokue Hauti’nin aday olmayacağını açıklaması sonrası, kendisinin DÇB Genel Başkanlığı’na aday olacağını, bu iradesini Sohrokue Hauti ve kendisini destekleyecek kurum çalışanları, aktivistler ve yurt dışındaki dostları ile de paylaştığını açıklamaktadır. Açıklamaların devamında; kendisini kimin aday göstereceğini düşündüğünü belirtmekte olup, bu durum; mevcut düşüncenin düşünce aşamasından kadro hareketi oluşturma yönünde bir eylem planına dönüşemediğini de ortaya koymaktadır. Bu noktada; kadro hareketine dönüşemeyen bir niyetin, üstelik yerel hiçbir destek çabası da görülmeksizin, ayrıca; Ürdün, İsrail, Almanya Xaselerinin de aynı gerekçelerle destekleyemeyeceklerini belirttikleri bir noktada kurumsal olarak desteklenmesi mümkün olamamıştır.  

Ayrıca kimilerince sosyal medya üzerinden yürütülen KAFFED’in DÇB üyeliğinin bulunmadığı yönündeki iddialar da spekülatif, sanal dedikoduların ötesine geçmemektedir. KAFFED’in DÇB üyesi olmadığına ilişkin bir beyanın doğru olmayacağı ve KAFFED’in DÇB’nin ana bileşenlerinden biri olduğu bizzat Hağajey Beslan tarafından dile getirilmiştir. Aksi durumda DÇB’nin bileşeni olarak KAFFED’den adaylık desteği talebinde bulunması da teknik olarak mümkün değildir. 

Delegasyonumuz, toplumun kendilerine yüklediği sorumluluğun farkındalığıyla sürekli istişare halinde, akıl birliğiyle bu süreci olabilecek en iyi şekliyle yönetmiştir. Hağajey Beslan’ın saygın bir şahış olmasının dışında, DÇB yönetimini başarıyla yürütebileceğine dair yeterli güven sağlayamaması, sonucu olumsuz kılmıştır.  

KAFFED’in, çeşitliliğe ve pozitif değişime olan inancıyla DÇB yönetiminden, devasa toplumsal sorunlarımıza çareler üretmesi, daha iyi kurumsal yapılanma sağlaması gibi beklentileri bulunmaktadır. Amacımız şahıslar üzerinden yön belirlemek değil, halkımızın insani, kültürel, siyasi vb. konularda sisteme dayalı hak arayışlarını kolaylaştırmak, güce karşı güçsüze destek olmaktır. 

Yakın gelecekte Çerkes toplumunun misyonu, vizyonu olan, bilimsel ve demokratik alt yapısı ile kurumlarımızı yeniden inşa edecek yeterlikte, topluma değer katacak genç ve dinamik liderler çıkaracağına inanıyoruz. 

Dünyanın neresinde olursa olsun kendi halkı için samimiyetle çalışan herkese saygı duyuyor, demokratik kurallar çerçevesinde halkına hizmet yarışında, seçimlere özgürce katılma hakkını kutsuyoruz. 

  

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz