Gençler kaygılı

0
847

Yeni bir küresel anket, birçok gencin iklim değişikliği hakkında hissettiği kaygının derinliğini gösteriyor. 

10 ülkede gerçekleştirilen anket, Bath Üniversitesi tarafından 5 üniversite ile işbirliği içinde yürütüldü. Kampanya ve araştırma grubu Avaaz tarafından finanse edildi. 16-25 yaşları arasındaki 10 bin kişiden gelen yanıtlarla, türünün en geniş çaplı anketi oldu. 

İngiltere, Finlandiya, Fransa, ABD, Avustralya, Portekiz, Brezilya, Hindistan, Filipinler ve Nijerya’da veri analizi firması Kantar tarafından gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gençlerin yaklaşık %60’ı kendilerini çok endişeli veya aşırı endişeli hissettiklerini, %45’inden fazlası ise iklimle ilgili duygularının günlük yaşamlarını etkilediğini söyledi. 

  

“İnsanlığın sonu geldi” 

Gençlerin dörtte üçü geleceğin korkutucu olduğunu düşündüklerini söyledi. Yarısından fazlası (%56) insanlığın sonunun geldiğini düşündüğünü belirtti.  

  

İhanete uğramış hissediyorlar 

Üçte ikisi üzgün, korkmuş ve endişeli hissettiklerini bildirdi. Birçoğu korku, öfke, umutsuzluk, keder ve utanç hissediyor ama aynı zamanda umutlular. 

16 yaşındaki bir kişi, “Gençler için durum farklı, bizim için gezegenin yok edilmesi kişisel” dedi. 

Soru yöneltilen gençlerin çoğu, geleceklerinin olmadığını, insanlığın ölüme mahkûm olduğunu ve hükümetlerin yeterince yanıt vermediğini savunuyor. 

Birçoğu politikacılar ve yetişkinler tarafından ihanete uğradığını, görmezden gelindiğini ve terk edildiğini hissediyor. 

Yazarlar, gençlerin hükümetlerin harekete geçmemesi nedeniyle kafalarının karıştığını söylüyor. Çevresel korkuların “çok sayıda genci derinden etkilediğini” belirtiyorlar. 

İklim değişikliği üzerindeki kronik stresin, zihinsel ve fiziksel sorun riskini artırdığını savunuyorlar. Şiddetli hava olayları kötüleşirse, zihinsel sağlık etkilerinin de bunu takip edeceğinin farkındalar. 

Rapor, gençlerin özellikle psikolojik, sosyal ve fiziksel olarak geliştikleri için iklim korkularından etkilendiğini ortaya koyuyor. 

Bath Üniversitesi’nden başyazar Caroline Hickman BBC News’e şunları söyledi: 

“Gençler, hükümetler tarafından terk edilmiş ve ihanete uğramış hissediyorlar.Sadece nasıl hissettiklerini değil, ne düşündüklerini de ölçüyoruz. Her 10 kişiden dördü çocuk sahibi olmak konusunda tereddütlü. Hükümetler bilimi dinlemeli ve endişeli hisseden gençleri patolojikleştirmemeli.” 

  

Oranlar 

İnsanlar gezegeni önemsemedi: Dünya çapında %83’ü evet dedi. 

Gelecek korkutucu: %75’i evet dedi. 

Hükümetler gençleri başarısızlığa uğratıyor: %65’i evet dedi. 

Hükümetlere güvenilebilir: %31’i evet dedi. (Bianet) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz