HDK’den Maraş katliamı paneli

0
697

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), başlangıcı 19 Aralık sayılan Maraş katliamına için yazar ve araştırmacılarla bir panel düzenledi. Nergis Güzel’in moderatör olduğu, 19 Aralık’ta gerçekleşen panele insan hakları savunucusu Fatma Bostan Ünsal, Çerkes aktivist Aysel Okan Hoşgit ve Demokrat Yargı Dermeği sözcüsü Orhan Gazi Ertekin katıldı. 

26 yıl yargıçlık yapan Ertekin, “Katliamlar, kıyımlar bugünden bakıldığında geçmişte kalmış gibi görünüyor. Ayrıca katliamlar hep başkalarının başına gelir ve bizden uzak kalacağı zannedilir. Bu algılar yanlıştır. Bizden uzak değildir. Bizim içinde olduğumuz süreçlerdir. Kötü ve tanınmadık insanlarla değil, komşularımız, arkadaşlarımızla yapılır. Mümkün olduğunca yakınlaştığımızda katliamla tanışır ve yüzleşiriz” diye konuştu. 

Ertekin, 19 Aralık tarihinin özel olarak seçildiğini belirtirken; “Oysa katliam, 22 Aralık’ta iki sol görüşlü öğretmenin cenazesi kaldırılırken 30 bin kişinin olduğu kitlenin öldürülmeye çalışılması ile başlamıştır. Yörük Selim ve Kara Maraş mahallesine sığınan kitle dört gün boyunca aralıksız saldırıya maruz kalmışlardır” ifadelerini kullandı. 

“Devlet, katliamdan kurtulanları yargıladı” diyen Ertekin sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Türkiye, bir katliamla nasıl yüzleşilmez en iyi şekilde gösterdi. Maraş katliamına dört ya da beş gün sürdü demek ardından yaşanan bu olayları saymamak olur. Maraş katliamı sadece bir katliam değil bir pogrom. Pogrom, devlet eskortluğunda kıyım yapmaktır. Bunu tezgahlayanları ‘Ülkücü, İslamcı, Sünni, ABD’ gibi listelemek, devletten ayırmak olur.” 

İnsan hakları savunucusu Fatma Bostan Ünsal konuşmasına ana akımda katliam tanıkları olmadığı için bu hikayeleri toplumun hâlâ bilmediğini belirtti. Ünsal, “İlk mağdurları Aleviler, solcular belki. İkinci mağdur ise tüm Türkiye halklarıdır. Çünkü hesap veremeyen, şeffaf olmayan siyasetçilerle yönetiliyor. Maraş katliamı sonrasında ne oldu? Önce sıkıyönetim ardından da askeri darbe gerçekleşmiştir” diye konuştu. 

Aysel Okan Hoşgit, Nâzım Hikmet Ran’ın sözleri ile konuşmasını açtı. “Hani şair diyor ya Haziran’da ölmek zor”. Bizim içinse Aralık’ta yaşamak zor” dedi. Çerkeslerin yaşadığı katliamı anlatan Hoşgit, Çarlık Rus askerinin bir ifadesini hatırlatırken, şöyle konuştu: “Diyor ki, ‘Köydeki herkesi öldürdük. Hayvanlarını öldürdük. Köy temizlendi.’ Bir başka asker diyor ki, ‘Köyün yarısını öldürdük, geri kalan yarısı da acısından ölecek durumdaydı. Bıraktık.’ Çerkesler olarak ölülerimizi Karadeniz’e attık. Yıllarca hiç balık yemedi büyüklerimiz ve bunları çok sonradan öğrendik. Müthiş bir asimilasyona uğramışız. Dünya tarihi bunlarla dolu. Kurtulmanın en iyi yolu dinlemek, anlamak ve empati yapmak olur diye düşünüyorum.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz