KESK’ten hükümete ‘istifa’ çağrısı

0
514

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) “Geçinemiyoruz! İşsizliğe, yoksulluğa hayır! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe istiyoruz!” çağrısıyla 18-19 Aralık tarihlerinde İzmir, Diyarbakır, Amasya, İstanbul ve Ankara’da mitingler düzenlendi. 

19 Aralık günü İstanbul Kartal Meydanı’nda gerçekleşen mitingde Kocaeli, Sakarya, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne gibi çevre kentlerden gelen sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerden binlerce kişi, taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle kortej oluşturdu. 

Hükümete istifa çağrısı yapan katılımcılar şu sloganlarla yürüdü: 

“İnsanca yaşamaya yetecek ücret için, gelir vergisi adaletsizliğine son vermek için, hukuksuz, keyfi OHAL KHK’lerin iptali için, herkese temel gelir güvenliği için, haftada 35 saatlik çalışma saati için, güvenli istihdam, güvenli gelecek için alanlardayız”, “Krize, işsizliğe, erkek şiddetine karşı isyandayız”, “İnsanca yaşam emekten ve halktan yana bütçe için” pankartları açan emekçiler, “Yaşasın devrim ve sosyalizm”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Asgari değil insanca yaşam”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Emekçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Savaşa değil halka bütçe”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız.” 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), “Kapitalizmin krizine karşı halkların ortak mücadelesi kazanacak”, Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Êdi bese, geçinemiyoruz” ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), “Krize, açlığa, yoksulluğa artık yeter; tek yol devrim” yazılı pankartları ile yürüyüşte yer aldı. 

Ozan Çoban’ın müzik dinletisiyle başlayan miting programında, kamu emekçilerinin insanca bir yaşam ve emekten yana bütçe talepleri dillendirildi. 

 

“Evindeki çocuğuna sütünü, mamasını alamayan milyonları bu iktidar var etti” 

Mitingde konuşan KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil, şunları söyledi: “Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, onlar korku, açlık, maldan ve candan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı söyleyip sabretmemizi istiyorlar. Sabrımız tükendi. ‘Bizden önce kuyruklar vardı. Biz bu kuyrukları bitirdik’ diyorlar. Evet, doğru. Kuyruklar bitti. Çünkü, şimdi artık cebinde parası olmayan milyonlar var. Markete dahi giremeyen, pazara, çarşıya gidemeyen milyonlar var. Evindeki çocuğuna sütünü, mamasını alamayan milyonları bu iktidar var etti. Evet, kuyruklar bitti ancak raflarda temel ihtiyaç maddelerini bulamaz bir haldeyiz. İşsizler ordusu her geçen gün büyüyor. Enflasyonun, zam fırtınasının, döviz kasırgasının önüne artık hiçbir şey geçemez oldu. 

Onlar iğneden ipliğe, yurt dışından tüm ithalatı dolarla yaparken, ‘Devletin verdiği parayı dolara çeviren ahlaksızdır’ diyorlar. Oysa biz biliyoruz ve bir kez daha buradan sesleniyoruz. Asıl ahlaksız ve vicdansız olanlar onlardır. Asıl ahlaksız ve vicdansız olanlar, bizlerin kaynaklarını yıllardır talan edenlerdir. Asıl ahlaksız ve vicdansız olanlar, milyar dolarlık servetini her gün katlayanlardır. Kazançlarını vergi ödememek için yurt dışına kaçıranlardır. Asıl ahlaksızlık, bu ülkenin kamu hizmetlerini, ranta, yandaşa yağmalatanlardır.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz