‘Diasporadan Çeçen Hikâyeleri’

0
836

Ankara Çeçen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Atila Doğan’ın “Rüzgârla Yarışan – Diasporadan Çeçen Hikâyeleri” adlı kitabı, KAFDAV Yayıncılık etiketiyle basıldı. 

Önsöz 

Bu kitapta yer alan öyküler kaleme alınırken gerçek kişilerden ve gerçek olaylardan ilham alınmıştır. Ancak her ne kadar gerçek kişilere ve gerçek olaylara dayansa da öykünün doğası gereği, nihayetinde kurmacadır.  

Siz değerli okuyucuların kimi öykülerde; olayları ve kahramanlarını değerlendirirken, dönemin koşullarını da dikkate alarak insaflı ve hoşgörülü bakmanızı istirham ederim.  

Zira yüzyıllarca süren savaşlarda keskinleşmiş ve bilekleri gibi yürekleri de nasırlaşmış bu insanlar, dillerine, örflerine, âdetlerine yabancı, çok zor bir coğrafyada, devletin zayıfladığı ve herkesin kendi kurallarını koyduğu bir dönemde, yaşama savaşı verdiler. Ne yazık ki bazen tasvip edemeyeceğimiz yöntemler de kullandılar. Heyhat, her şey yaşandı ve bitti. 

Amacımız, Çeçen insanının duruşunu, karakterini, bakış açısını kimi geleneklerini satır aralarında vermek, muhacerette olsalar da kimliklerine sahip çıktıklarını, oldukları gibi yaşadıklarını dile getirmektir. Diğer yandan da bu öyküler sayesinde terk etmek zorunda kaldıkları vatanları arasında bir bağ kurabilmektir. 

Öyküler aşkla, tutkuyla değil, yürek burkan bir sızıyla ve hüzünle kaleme alınmıştır. Ne mübalağa barındırır ne insanlar idealize edilir. Temelde yalnızca hakikat içerir. 

Bu sadece geçmişe bir tazim ve unutulmuşlara yazılmış bir mezar taşıdır. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz