Hitit bileziği

0
666

Çorum’da tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan ve Hitit dönemine ait olduğu belirlenen bileziğin oldukça nadir bir bulgu olduğu belirtiliyor. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılan ve üzerinde tasvirler bulunan bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğini ortaya koyuyor. 

Çorum’un Mecitözü ilçesine bağlı Çitli Köyü’nde yaşayan bir çiftçi, yaklaşık üç yıl önce tarlasında çalışırken bulduğu objeyi Çorum Müzesi’ne getirerek teslim etti.  

Müzede yapılan incelemeler neticesinde bileziğin Hitit dönemine ait olduğu belirlendi. 

Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınan, uzmanlar tarafından restorasyonu yapılan bilezik, müze koleksiyonuna alındı. Çorum Müzesi arkeologlarından Resul İbiş, literatüre “Çitli bileziği” olarak geçen Hitit bileziğini bu yıl ilk kez ziyaretçilerin beğenisine sunduklarını belirterek şunları söyledi: “Bileziğin sağ tarafında bir Hitit kralı görüyoruz. Karşısında ise Hititlerin taptığı İştar Şauşka adlı tanrı var. Tanrının arkasında ise Ninatta ve Kulitta adlı yardımcıları var. Burada bir libasyon (Antik Yunan dünyasında sıkça kullanılan sıvı sunulara verilen isim) sahnesi var. Hitit kralı, tanrıya bir sunu yapıyor. 13. yüzyıldan kalan bu bilezikte Hitit dönemindeki bir ibadet anlatılıyor.” (Arkeofili) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz