‘Çerkes Sürgünü sonuçları itibariyle soykırımdır’

0
472

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 23 Mayıs’ta TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Beştaş, Çerkes Sürgünü ve Soykırımı’na ilişkin şunları söyledi: 

“Çerkes Soykırımı yıldönümü nedeniyle görüşümüzü paylaşmak isterim. Tarihsel trajedilerden biri Çerkes Soykırımı. Çerkesler bunun bütün çıktılarıyla soykırım kabul edilmesi gerektiğini söylüyor, biz de bunu biliyor ve kabul ediyoruz. 158 yıl önce, 1864 yılında Rusların kılıcından geçen Çerkes halkları gemilerle dünyanın dört bir yanına dağıtıldılar. Sürgün olarak tanımlansa da yarattığı sonuçları itibariyle bir soykırım gerçeğiyle karşı karşıyayız. 500 bin insanını yitiren bu halk Osmanlı topraklarına sürgün edilmişti. 500 bin insanın açlıktan, salgından ve hastalıktan yaşamını yitirdiğini hatırlatmak isterim. Bu uzun süre devam etmişti. Mısır’a, Ürdün’e, Suriye’ye, Balkanlar’a dağılan Çerkesler tarihin en büyük acılarını çeken halklarından biri olarak kayıtlara geçmiştir. 

Ubıh dilinin konuşulmadığı ve yasaklandığı için ölü diller arasına girdiğini biliyoruz. Çerkeslerin bu yıl Türkiye’de de görünür olan birçok talebi vardı. Onların talepleri bizlerin de talepleridir. Bütün halkların taleplerinin, başta dil ve kültür hakları olmak üzere, tanınması gerektiğini HDP olarak her zaman savunduk. Yüzleşme ve onarıcı bir adalet Çerkesler için de zorunlu ve gereklidir ve talebimizdir. Çerkeslerin bazı taleplerini paylaşmak istiyorum ve desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Çerkes Soykırımı’nın tanınması gerekiyor, mağdurların mülkiyet ve tazminat haklarının sağlanması gerekiyor, önkoşulsuz isteyenlerin anavatanlarına dönmelerinin önü açılmalıdır. Çerkes dili ve kültürüne yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu tarihsel trajediye bu şekilde onarıcı bir adaletle yaklaşmak hepimizin insani görevidir.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz