Çerkesler her yerdeydi

0
649

Anma Programları

Samsun 

Samsunlu Çerkesler 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün ilk anmasını 20 Mayıs Cuma akşamı Tütün İskelesi’nde (İlkadım) tertip etti.  

  

Çerkes-Fed’den protesto 

Çerkes Dernekleri Federasyonu, 21 Mayıs akşamı İstanbul Odakule’de bir protesto gösterisi düzenledi. Protestoda katılımcılar, Çerkes ve Ukrayna bayraklarıyla dövizler taşıdı. Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş, yaptığı basın açıklamasında, 21 Mayıs 1864 tarihinin Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü simgelediğini söyledi. Eylemde, sürgünü temsilen gökyüzüne balonlar bırakıldı. Etkinliğin sonunda Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosluğu önüne yürüyerek siyah çelenk bırakıldı. 

  

Beylikdüzü Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı önünde anma… 

Çerkes Kültür Evi, 21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgünü Anma programına 20 Mayıs Cuma akşamı saat 20.30’da Beylikdüzü Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı önünde başladı.  

Program, “Nart ateşini yakarak tüm dünyaya intikam değil adalet istediğimizi haykıracağız” ifadesiyle duyuruldu. Beylikdüzü Belediye Başkanı M. Murat Çalık, KAFFED Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, Kuşha Doğan Özden ve Çerkes Kültür Evi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çötok’un güne ilişkin konuşmalarının yanı sıra sanatçı Gülcan Altan ağıtlarla programda yer aldı. Anma, mezar taşı nöbetiyle devam etti. Fotoğraf ve resim sanatçıları Fatih Ersem, Ferit Domaniç ve Faruk Kutlu’nun çalışmalarından oluşan açık alan sergisi anma programını izleyenler tarafından ziyaret edildi. 

  

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği “Sen de Orada Ol…” çağrısıyla Çerkes Soykırımı ve Sürgünü anmasını 21 Mayıs saat 15.00’te Fındık-Göksun’daki 21 Mayıs 1864 Anı Parkı ve Sürgün Anıtı’nda gerçekleştirdi. Anmada Göksun Adatepe Göleti’ne çelenk ve karanfil bırakıldı. 

  

Mersin 

Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ateşalp ve yönetim kurulu üyeleri 19 Mayıs’ta Nobel Oteli’nde Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 158. yılına ilişkin basın toplantısı yaptı. Dernek 21 Mayıs’ta da Mersin İdman Yurdu Meydanı’nda anma programı düzenledi. 

  

Kayseri

Kayseri Çerkes Dernekleri Birlik Platformu, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgününün 158. yılında Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek basın açıklaması gerçekleştirdi.  

Kayseri Kafkas Derneği, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü Anma Etkinliği kapsamında düzenlediği Anma Yürüyüşü’nü Kayseri Çerkes Dernekleri Birlik Platformu’na üye derneklerle gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Nurşah Özyürek’in basın açıklamasının ardından Eski Doğumevi önünde başlayan yürüyüş, Kadir Has Kültür Merkezi’nde sona erdi. Kültür merkezinde saat 18.00’de açılan “BununAdıSoykırım – Çerkes Ressamlar Sergisi” başlıklı resim sergisinin ardından anma programına geçildi.  

Anma programı Erciyes Üniversitesi Çerkes Dili ve Kültürü Bölümü öğrencileri, Psıne Çocuk Kulübü öğretmen ve öğrencileri ve Maze Müzik Grubu’nun sunumuyla sona erdi. 

  

Antalya 

Antalya Çerkes Derneği 21 Mayıs’ta dernek binasında toplanarak Kale Kapısı’nda anma gerçekleştirdi.  

  

Sivas  

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 158. yıldönümü dolayısıyla Sivas Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın ardından sürgün ve soykırımda can verenler için dua okundu ve anma programı sessiz yürüyüş ile sona erdi. 

  

Biga

Soykırım ve sürgün esnasında kaybedilenler anısına Biga Kafkas Kültür Derneği organizasyonuyla Biga Çarşı Camii’nde 18 Mayıs’ta mevlit okutuldu. 

  

Hamamözü  

Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 158. yılında Hamamözü Çerkes Derneği savaşta ve sürgün yolunda kaybettiklerimiz için Merkez Arkutbey Camii’nde dua tertip etti. 

  

Düzce 

Anıtpark’ta toplanma çağrısı yapan Düzce Adige Kültür Derneği’nin etkinliğinde oluşturulan yaklaşık 1.000 kişilik kortej, Cedidiye Camisi’ne yürüdü. 

 

Kocaeli  

Kocaeli Kafkas Kültür Derneği 22 Mayıs Pazar günü İzmit Sürgün Anıtı önünde anma töreni düzenledi. Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdal Çatan’ın konuşmasıyla başlayan programa KAFFED Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, Genel Başkan Yardımcısı Dr. Yasemin Oral, Teşkilatlanma ve Eğitim Sekreteri Doğan Yağan ve Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Durmaz da katıldı. Karaağaç Anıt Mezarlık’ta devam eden anma programı, Babalı sahilinde denize siyah çelenk ve karanfil bırakılmasıyla son buldu. 

  

Eskişehir 

22 Mayıs akşamı Eskişehir’de Sazova Bilim ve Kültür Parkı’ndaki 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. 

ESKAFDER, 22 Mayıs Pazar akşamı saat 21.00’de, Eskişehir Çerkes Soykırım ve Sürgünü Anıtı’nda düzenlenen programla andı. 

  

Denizli

Denizli Kafkas Kültür Derneği Esma Hatun Camii önünde hayatını kaybeden Çerkesler için lokma hayrı yaptı.  

 

Bursa  

‘21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’ anma programını geniş bir katılımla 22 Mayıs’ta dernek binasında gerçekleştiren Bursa Çerkes Kültür Derneği’nin etkinliğine Bursa Birleşik Kafkasya Derneği, Bursa Abhaz Kültür Derneği, Ortaasya Kafkasya Kültür Derneği, Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği, Bursa Dağıstan Kültür ve Dayanışma Derneği ve Bursa Dostluk Kulübü de katıldı. 

  

Bodrum 

Bodrum Kafkas Kültür Derneği 21 Mayıs’ı Bodrum İskele Meydanı’nda düzenlediği programla andı. Sahile karanfillerin bırakıldığı törende basın açıklamasını Güner Kuban okudu. 

 

Belgesel gösterimi 

“Karadeniz En Çok Bize Karadır” başlıklı belgeselin gösterimi 20 Mayıs’ta Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi Dr. Gültekin Yıldız Salonu’nda gerçekleştirildi. Gösterime Shot Ufuk Aktürk, Şhalaxo Ragıp Mete, Prof. Dr. Şevcen Sebahattin Özel ve Yaşba Berkay Buluş’un konuşmacı olarak katıldı. 

  

Yazar Süha Baytekin ile söyleşi 

İstanbul Bahçelievler’de faaliyet gösteren Kafkas Çerkes Derneği, 15 Mayıs akşamı araştırmacı-yazar Süha Baytekin’in katıldığı “21 Mayıs Sürgün ve Soykırımı” içerikli bir söyleşi düzenledi. 

  

DKDER’de panel

Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER) lokalinde 22 Mayıs Pazar günü “Tarihte Yaşanan Soykırımlar, 21 Mayıs Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün 158. Yıldönümü” konulu panel düzenlendi.  

Etkinlikte Almastı Çerkes Kadın Hareketi’nden Şeyma Küneşko, Jineps Gazetesi Yayın Kurulu üyesi Erdoğan Yılmaz ve DKDER’den Kazım Ağın sunum yaptı. Tarihçi-yazar Faik Bulut’un da katıldığı panel, Kanal Ada, Avusturya TV, Mezopotamya TV ve YouTube üzerinden canlı yayımlandı. 

 

‘Çerkes Soykırımı ve Sürgünü, Çerkes Siyasetinin Geleceği’

Ankara Çerkes Derneği Başkanı Bislan Jalouqa ve akademisyen Dr. Erdoğan Boz’un katıldığı “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü, Çerkes Siyasetinin Geleceği” konulu toplantı 20 Mayıs Cuma akşamı Ankara Çerkes Derneği’nde yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz