-İstanPol, Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği’nin desteğiyle yapılan “Türkiye’de Gençlerin Güvencesizliği: Çalışma, Geçim ve Yaşam Algısı” başlıklı ankette, katılımcılara “Fırsatınız olduğunda ülkeden gitmek, başka ülkede yaşamak ister misiniz?” sorusu sorulduğunda çoğunluğu ülkeden gitmek istediklerini, mesleklerini yapabilecekleri başka bir ülkede yaşamak istediklerini ifade etti. Bunda Türkiye’de siyasetçilere olan güvensizlik, iş yaşamında ve gündelik hayatta yaşanan endişe ve kaygıların kaynağı olan belirsizlik ve liyakat temelli olmayan kayırmacılığa dayanan ilişkilerin hayatın her alanına yayılmasından duyulan hoşnutsuzluk etkili.
-Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık işbirliği ile gerçekleştirilen en kapsamlı ‘Gençlik Araştırması’nda “Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurtdışına gitmek ister misiniz?” sorusuna gençlerin yüzde 76,2’si “Evet kesinlikle giderim” derken, “Neden başka bir ülkede yaşarsınız” sorusuna ise gençlerin yüzde 59’u “Daha iyi bir gelecek”, yüzde 14.6’sı “Daha huzurlu hayat”, yüzde 6’sı ise“adalet/eşitlik” cevabını verdi.
-Metropoll’ün yaptığı araştırmaya göre, 18-34 yaş arasındaki katılımcıların yüzde 64,3’ü yurtdışında yaşamak veya eğitim almak istiyor.
-Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) açıkladığı ‘Gençlik Araştırması’na göre, Türkiye’deki gençlerin yüzde 62,5’i, olanakları olsa yurtdışında yaşamak istediklerini söylüyorlar. Katılımcıların yüzde 70,3’ü ise, liyakate inanmıyor; Türkiye’de “arkası sağlam” bir kişinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceğini düşünüyor.