‘İnsanları zorla kendi cennetinize götüremezsiniz!’

0
273

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından ‘başörtüsü kurallarına uymadığı’ gerekçesi ile gözaltına alındıktan sonra ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından ülkenin birçok noktasında protesto gösterileri yapıldı.  

Ülkenin dört bir yanına yayılan protesto gösterilerine katılan eylemciler, Hamaney ve Humeyni’nin posterlerini devlet binalarından indirdi.  

Başkent Tahran’ın Veliasr Caddesi, Veliasr Meydanı, Danışcu Parkı, Lale Parkı, Keşaverz Bulvarı, Hicab Caddesi, Fatımi Caddesi, İnkılap Caddesi gibi kalabalık bölgelerinde yoğunlaşan gösterilere yüzlerce İranlı katıldı. 

Tahran yönetimi aleyhine “Diktatöre ölüm”, “Kız kardeşimi öldüreni ben de öldüreceğim”, “İnsanları zorla kendi cennetinize götüremezsiniz” şeklinde sloganlar atan göstericiler, caddelerden ayrılmayacaklarını söyledi.  

Kadın-erkek, yaşlı-genç olmak üzere her kesimden İranlının katıldığı gösterilerde “saç kesme eylemi” başlatıldı.  

Ülke geneline yayılan protesto etkinliklerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucunda, aralarında 16 yaşındaki bir erkeğin de bulunduğu 41 kişi (25 Eylül) hayatını kaybetti.  

İran dışında farklı ülkelerde yaşayan İranlılar da Mahsa’nın ölümü nedeniyle protesto etkinlikleri düzenledi. 

20 Eylül’de İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde toplanan İranlı kadınlar, dünya genelinde yapılan eylemlere destek vererek saçlarını kesti. 

Amini için Türkiye’de de kadın örgütlerinin çağrısıyla birçok ilde protesto etkinlikleri gerçekleştirildi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz