Neler oldu?

0
363

Şebnem Korur Fincancı tutuklandı 

Kimyasal gaz iddialarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “terör propagandası” yaptığı suçlamasıyla tutuklandı. Fincancı’nın tutuklanması bir kez daha ifade özgürlüğünün ne olduğu, kapsamı ve sınırları hakkında tartışmaların başlamasına yol açtı. 

  

Aysel Tuğluk tahliye edildi 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği “Cezaevinde kalamaz” rapor sonucunda Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde kaldığı cezaevinden tahliye edildi. Anayasa Mahkemesi (AYM) Tuğluk’un tahliye edilmesine ilişkin tedbir talebini reddetmişti, karar metninde ATK’nin ‘Cezaevinde kalabilir’ şeklindeki raporları baz alınmıştı. 

AYM’nin ret kararının ardından HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Fatma Kurtalan, Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunmuş, Adalet Bakanlığı ve ATK şikâyet edilmişti. 

  

Halit Kıvanç yaşamını yitirdi 

Ünlü gazeteci, sunucu ve maç spikeri Halit Kıvanç, 97 yaşında hayatını kaybetti. 

  

TÜİK yüzde 83, ENAG yüzde 186 diyor  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylül ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 3,08, yıllık bazda 83,45 olurken elektrik ve doğalgaz zamları, konut harcamalarını aylık bazda yüzde 9,99 artırdı. 

Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu aylık bazda yüzde 5,30, yıllık bazda ise yüzde 186,27 olarak açıkladı. 

  

İstanbul’un enflasyonu rekor tazeledi 

İstanbul Ticaret Odası (İTO), “İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi”nin eylül ayı verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre, İstanbul’un eylül ayındaki enflasyon aylık bazda yüzde 6,06, yıllık bazda ise 107,42 olarak kaydedildi. 

  

Tarımsal girdi enflasyonu 

TÜİK’in verilerine göre, tarımsal girdi enflasyonu ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda ise 135,06 olarak saptanarak tarihi bir rekor kırdı. 

  

Emisyonlarda artış 

Küresel düzeyde en kapsamlı yıllık değerlendirmeyi içeren ve G20 ülkelerinin iklim eylemlerini karşılaştıran 2022 İklim Şeffaflığı raporu (2022 Climate Transparency Report) yayımlandı. Rapoa göre, enerji ve bina sektöründeki emisyonlar, 2021’de salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktı ve Çin ile Türkiye’de kişi başına düşen emisyonlar 2019’dakinden daha yüksek seviyeye ulaştı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz