Avrupa Konseyi’nden Abhazya ve Güney Osetya pasaportlarına geçersizlik kararı

0
190

Avrupa Konseyi; Abhazya ve Güney Osetya ile birlikte Kırım ve Donbas’ta dağıtılan Rusya pasaportlarını ‘Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi’ olarak nitelendirerek geçersiz saymaya başladı. 

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’ne üye ülkeler tarafından resmi olarak tanınmayan Abhazya ve Güney Osetya’da pasaportların geçersiz sayılması kararı 14 yıl aradan sonra alındı. 

Avrupa ülkeleri her ne kadar Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasalar da 2008 Rusya-Gürcistan savaşından bu yana Rusya’nın düzenlediği uluslararası seyahat belgelerini kabul ediyordu. 

8 Aralık’ta alınan kararın gerekçesi Rusya’nın Ukrayna’yı işgali. Konuyla ilgili bir açıklama yapan konsey, “Bu karar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz ve haksız askeri saldırısına ve Rusya’nın işgal altındaki bölgelerde yaşayanlara uluslararası pasaport verme uygulamasına bir yanıttır” dedi. 

Uygulamayla Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayanlar için düzenlenen seyahat belgeleri, vize almak veya Schengen bölgesi sınırlarını geçmek için kullanılamayacak. (Bianet) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz