‘Seçimlerde tavrımız ekolojiden yanadır’

0
584

Türkiye’nin dört bir yanından 48 çevre ve ekoloji örgütü ile hak savunucusu kurumun çağrıcı olduğu “Ekoloji Hareketleri Konferansı”, İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 

21 Ocak’ta düzenlenen, 2023 Türkiye Genel Seçimleri’nde ekoloji muhalefetinin geniş bir birliktelik sağlamasının, kendi siyasal taleplerini oluşturmasının ve ortak tutum geliştirilmesinin amaçlandığı konferansta İkizdere’den Şırnak’a, Çambükü’nden Diyarbakır’a ekoloji hareketlerinin ve direnişlerinin nasıl bir yaşam örmek istediği üzerine konuşuldu. 

İki oturumda gerçekleşen konferansta, Türkiye’deki ekolojik tahribatlarda rolü ve imzası olan hiçbir siyasiye ve partiye, 2023 Türkiye Genel Seçimleri’nde oy verilmeyeceğine yönelik ortak bir tutum alındı. 

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre, ekoloji örgütlerinin ve direnişlerinin nasıl bir dünya, nasıl bir yaşam, nasıl bir emek tartışmaları üzerine konuşmalarını sürdürdüğü ilk oturumda, yeşil, eşit ve özgürlükçü anayasa talebi dile getirildi. “Ekolojik Anayasa” tartışmalarında ekokırımın bir suç olarak tanımlanması da konuşuldu. 

Konferansta en çok ilgi çeken ve alkış alan konuşmalardan biri, direnişlerinde birinci yılını dolduran ve köylerindeki tarım arazilerini yok etmek üzere inşası planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Projesi’ne direnen Çambükü köylülerinin temsilcisinin konuşması oldu. 

Konferansın çağrıcılarının yanı sıra, Kod-46 ile işten atılan ve direnişlerinde 13. günlerine giren LC Waikiki depo işçileri de konferanstaydı. 

Konferansın çağrıcılarından İklim Adaleti Koalisyonu’ndan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu’ndan Melis Tantan, ekoloji hareketlerinin önümüzdeki seçimlerde ekolojik tahribatlarda imzası olan ya da bu tahribatlara göz yuman hiçbir siyasiye oy vermeyeceğini söyledi. 

Konferansın sonunda “Ekoloji Hareketleri Konferansı” tutum belgesi yayımlandı. ‘Tüm varlıklar için özgür ve eşit bir yaşamı savunuyoruz’ başlığı ile yayımlanan tutum belgesinde doğa ve yaşam savunucularının seçimlere ilişkin yaklaşımı da deklare edildi. 

“Seçimde tavrımız ekolojiden yanadır” denilen açıklamada, “Bu konferansta kurduğumuz çalışma grubumuz, bütün siyasi partilerin ve ittifakların programlarını ekoloji merceğinden inceleyecek ve siyasi parti ve ittifaklara mesafemizi ilan edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

“Mücadelemiz, yaşanan ekolojik yıkımlara karşı savunmanın ötesinde, bunlara neden olan kapitalist sisteme son verme mücadelesidir” ifadelerinin belirtildiği tutum belgesinde “Bizler ekoloji hareketleri olarak sermayenin ve devletin saldırılarına karşı tüm mücadeleleri birlikte yürümeye, tüm varlıklar için eşit ve özgür bir yaşamı birlikte inşa etmeye çağırıyoruz” denilerek mücadele çağrısı yapıldı. (Bianet-Siyasi Haber) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz