Kitap: General Sultan Kılıç Girey

0
305

Cem Kumuk

Kafkas Vakfı Yayınları

General Sultan Kılıç Girey… Bir kahraman, bir asker, bir yurtsever, bir lider ve bir düşünür… Onun saydığımız bu niteliklerine daha birçok ulvi nitelik eklenebilir. Ancak, onu ayrıcalıklı kılan en önemli özelliği ise insanî yanı çok güçlü bir kişilik olmasıdır.

Bugünden geçmişe bakıldığında bu üstün niteliklerle anılan bir şahsiyetin de hatalı olduğu düşünülebilecek davranış ve tercihleri olmuş olabilir. Unutmamak gerekir ki altmış yedi senelik ömründe Sultan Kılıç Girey, ailesinin yanında geçirdiği on üç senenin haricinde her gününü mücadeleyle geçirmiş bir insandır. 1914-1917 yılları arasında dört sene boyunca I. Dünya Savaşı cephelerinde, 1918-1921 arasında geçen dört sene boyunca Rus İç Savaşı cephelerinde ve 1942-1945 yılları arasında yine dört sene aktif bir şekilde II. Dünya Savaşı cephelerinde olmak üzere hayatın on iki senesini dünya tarihinin gördüğü en kanlı savaşların tam göbeğinde geçirmiştir. Cephe savaşı içinde geçmeyen yılları ise farklı ülkelerde, sürgünde büyük zorluklar içinde geçen bir yaşam mücadelesidir.

Bu kitapta Kafkasya tarihine adını derin harflerle yazdırmış bu müstesna şahsiyetin trajik yaşam hikayesinin ötesinde, erdemlilik, cesaret ve fedakârlık gibi çok ulvi insani niteliklerin bir insanda vücut bulmuş örneklerini bulacaksınız. Ayrıca bu çalışma sadece bir faninin hayat hikayesi olmanın çok ötesinde, onun da derin izler bıraktığı yaşadığı dönemin de bir tarihi niteliğindedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz