Putin için tutuklama kararı

0
181

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarttı.

Putin ve Lvova-Belova aleyhindeki suçlamalar, binlerce çocuğun Rus güçleri tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarından Rusya’nın iç kesimlerine yasadışı olarak nakledilmesinde oynadıkları rolleriyle ilgili…

ICC’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, soruşturmanın daha iyi şekilde yürütülmesi ve mağdurların korunması için Putin hakkındaki tutuklama kararının ve yakalama emrinin gizlice verilmesinin düşünüldüğü fakat bunun kamuoyuna açıklanması durumunda gelecekte benzer suçların önüne geçilmesi ihtimali nedeniyle kararın duyurulmasının istendiği belirtildi.

Rusya, ICC’ye taraf olan ülkelerden biri değil. Bu nedenle mahkemeyi tanımıyor.

Ancak bu karar, uluslararası seyahat anlamında Putin’i etkileyebilir. Mahkemeye taraf olan 123 ülkeden birine gitmesi durumunda Rus lider tutuklanabilir.

Ukrayna yönetimi, kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, Moskova ise “Karar yok hükmündedir” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ICC’nin Putin ve Lvova-Belova hakkındaki yakalama kararıyla ilgili açıklama yaptı. Meselenin formüle edilmesini rezalet ve kabul edilemez olarak bulduklarını kaydeden Peskov, “Rusya bu mahkemenin yargı yetkisini tanımamaktadır. Bu nedenle, bu türden herhangi bir karar hukuk açısından Rusya Federasyonu için geçersizdir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın en üst soruşturma organı Devlet Soruşturma Komitesi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e savaş suçları gerekçesiyle yakalama kararı çıkaran ICC savcısı ve hâkimleri aleyhine dava açtı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz