Neler oldu?

0
168

Açlık sınırı 10 bini geçti, yoksulluk sınırı 33 bin lira

Türk-İş’in her ay yayımladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Nisan 2023 sonuçlarına göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı olarak da ifade edilen dengeli ve sağlıklı beslenebilmenin aylık maliyeti 10 bin 135 liraya yükseldi.

Beslenmenin yanı sıra gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 33 bin 14 lira 66 kuruş olarak hesaplandı.

Harcama kalemlerinin fiyatlarına dair sunulan listede yüzde 40 fiyat artışıyla kuru soğan dikkat çekerken fiyatının 30 liraya çıktığı görüldü. Fasulye ortalama 33 liradan semt pazarlarında yer bulurken, dana etinin kilosu ilk defa 300 lirayı aştı.

 

Kanal’ın ÇED’inden hile hurda çıktı

Kanal İstanbul’a karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Heyetten bazıları ‘yeterli’ görse de raporda önemli tespitler yer aldı: “Var olmayan çalışma kaynak gösterildi, uzmanlığı olmayan doktora öğrencisinin raporda imzası var, bazı veriler güncel gibi gösterildi.”

Kente hançer gibi saplanacak Kanal İstanbul için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı.

ÇED dosyasında imzası bulunan bazı kişilerin alanında uzman olmadığı, çelişkili verilerin olduğu belirtilen raporda, top mahkemeye atıldı. Raporun son bölümünde şu ifadeler dikkat çekti: “ÇED raporunun bazı uzmanlık alanları için uygun olduğu, bazı uzmanlık alanları açısından ise uygun olmadığı görüldü.”

 

Saray’ın gözdesine milyarlık ihaleler

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hızla yapılmaya başlanan konut ihalelerinde adres yine şaşmadı. Hatay ve Malatya’daki ihaleler toplam 3,3 milyar TL bedelle iktidarın gözde şirketlerinden Siyahkalem’e verildi.

 

Böbreğini satmak isteyenler yüzde 5 bin arttı

Borç batağındaki vatandaşlar, çareyi böbreklerini satmakta arıyor. Organ ticareti yasak olduğu için böbreğini, karaciğerini “bağış” adı altında satışa çıkaranlar “maddi sıkıntı” notunu düşüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hayat pahalılığı ve yoksulluktan bunalan yurttaşların bir kısmının çareyi böbrek satmakta bulduğunu belirterek, “Borcunu ödeyebilmek için böbreğini satmak isteyenlerin sayısı bir yılda yüzde 5 bin arttı” dedi.

 

Deprem yayını gerekçesiyle soruşturma

Medya Koridoru İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Canan Kaya hakkında YouTube kanalından yaptığı deprem yayını gerekçe gösterilerek “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” şüphesiyle soruşturma başlatıldı.

Avukatları eşliğinde Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde ifade veren Kaya, suçlama konusu yapılan yayının gazetecilik faaliyeti olduğunu dile getirdi.

 

Kilise ziyarete açıldı

Nevşehir’deki Meryem Ana Kilisesi, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı. Tarihi kilise; inşa edildiği 1849 yılından 1924’e kadar Ortodoks Rumların ibadethanesi, 1950-1983 arasında cezaevi olarak kullanılıyordu.

 

18. İşçi Filmleri Festivali

Bu yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında 18. kez seyirci ile buluşacak olan İşçi Filmleri Festivali’nin açılışı, Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde “Aşk, Mark ve Ölüm” filmiyle yapılacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz