Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Lüksemburg, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı

Lüksemburg Parlamentosu’nun 13 Haziran’da düzenlediği oylamada, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yaklaşık 4,5 milyon Ukraynalının açlıktan hayatını kaybettiği Ukrayna Kırımı (Holodomor), soykırım olarak ilan edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, oylamanın ardından Twitter hesabından, “Bu tarihi oylama için Lüksemburg’a teşekkür ederim. Dünya, Kremlin rejiminin suçlarına asla müsamaha göstermeyecek” ifadelerini paylaştı.

Lüksemburg’un aldığı karar ile Temmuz 2023 itibariyle Holodomor, 34 devlet ve 1 uluslararası kuruluş tarafından resmen soykırım olarak tanınmış oldu.

SSCB’nin 1932-1933 döneminde Ukrayna topraklarında milyonlarca kişiyi aç bırakıp ölüme terk ettiği kıtlık, Holodomor olarak anılıyor. Holodomor’da yaklaşık 4,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Holodomor’un sebeplerinden en önemlisi, Josef Stalin liderliğindeki Sovyet yönetiminin uygulamaya çalıştığı ekonomik ve sosyal politikalardı.

Ukrayna’da her yılın kasım ayının son cumartesi günü, “Holodomor Kurbanlarını Anma Günü”dür.

Yazarın Diğer Yazıları

“Derneklerimiz kültürel temelde örgütlenmeler olmakla birlikte sürgün ve soykırım, anadili, dönüş hakkı gibi taleplerimizin aslında siyasetin konusu olduğu açık”

-Nasıl bir KAFFED/Federasyon/Birlik hayaliniz var? Üye derneklerle ilişkiler, uluslararası kurumlarla ilişkiler, sürgün, soykırım, başta anadili olmak üzere kimliğe ve kültüre dair her konuda nasıl...

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img