Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

‘Parlamentoda Yerli Sesi’

Avustralya’da yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan “Parlamentoda Yerli Sesi” referandum teklifi, Avustralya Senatosu’nda kabul edildi.

Avustralya Parlamentosu’nun üst kanadı olan Avustralya Senatosu’nda yapılan oylamada, 19 ret oyuna karşılık 52 oyla referandumun 6 ay içinde yapılması kararlaştırıldı.

Yerli İşleri Bakanı Linda Burney, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, senatonun oylamasını referanduma giden yolda “son engel” olarak niteledi. Burney, “Siyasi tartışmalar bugün sona eriyor. Artık “Yerli Sesi”nin ne olduğu, neden gerekli olduğu ve hayatımızda nasıl bir fark yaratacağı konusunda halk tabanında farklı bir konuşma başlatabiliriz” dedi.

Yerli Senatör Jacinta Nampijinpa Price ise “Parlamentoda Yerli Sesi” referandumunun ülkeyi daha fazla böleceğini savunarak, referandumda “evet” çıkması halinde “sonsuza dek bölüneceklerini” söyledi.

Yerliler, Avustralya nüfusunun yüzde 3,2’sini oluşturuyor, geçen sene 9 yıllık iktidarı devreden Liberal Parti ve Ulusal Parti koalisyonu ise yerliler lehine yapılacak değişikliğin “ırksal bölünmeye” yol açabileceğini öne sürüyor.

Eski Başbakan Scott Morrison da “anayasal risk” oluşturduğu gerekçesiyle teklife itiraz etmişti.

Planlanan referandumda “evet” sonucu çıkarsa Avustralya Anayasası’nda yerli halklar lehine değişikliklere gidilecek.

“Parlamentoda Yerli Sesi” referandumu, Avustralya’daki yerli halkların hayatlarını etkileyen yasalar ve politikalar hakkında hükümetin her kademesine doğrudan tavsiyelerde bulunmalarına imkân tanımayı amaçlıyor.

Avustralya’da 1999’dan bu yana ilk kez referandum yapılacak.

Yazarın Diğer Yazıları

Vefat: Zafer Sürer

Ankara Çerkes Derneği’nin kültür ve anadili emekçilerinden, Adana Kayapınar Köyü’nden Şejoko Zafer Sürer vefat etmiştir. Ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır dileriz. Tha bu acıyı unutturacak başka...

İKKD’nin küçük yönetmenlerinden ‘Kavuşma’

Bayrak tüm dünyada bir ulusu oluşturan en temel yapıtaşlarından biri olarak kabul görülür. Aslında bir sembol olmaktan öte milletin tarihidir, ruhudur. Geçmişten geleceğe...

«Аҧсуа Аџьыка»

Сақариа Хәаахәҭра-Ааглыхра Апалата (SATSO) адҵааларала, Аҭырқә Патент-Марка Наплакы, «Аҧсуа Аџьыка» ахьӡ, Сақариа ақалақь ишатәу иӡбаны, иақәшаҳаҭит. «Аҧсуа Аџьыка» аншьан нацла, Сақариа ахьӡ аҿы ианҵо...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img