Osetya’dan spor haberleri

0
129

Güreş 

Eylül ayında Sırbistan’ın Belgrad kentinde yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’na Oset güreşçiler damga vurdu. Toplamda 10 Oset sporcunun yarıştığı şampiyonada özellikle 74 kg serbest stilde kürsüde iki Oset vardı ve sakatlığı dolayısıyla çeyrek finalde elenen, Slovakya adına yarışan, son üç yılın dünya Şampiyonu Taymuraz Salkazanov (Таймураз Салказанов) bunlardan biri değildi, sakatlanmasa belki bu sıklette tüm madalyaları, farklı ülkeler adına yarışan Osetlerin alması işten bile değildi. RF yasaklı olduğu için bağımsız statüde yarışan son olimpiyat şampiyonu Zaurbek Sidakov (Сидахъаты Хъазыбеджы фырт Зауырбег) altın madalya alırken, 2014 Dünya Şampiyonası galibi, 2023 Avrupa Güreş Şampiyonası 79 kg üçüncüsü (ki bir başka Oset, Slovakya adına yarışan Axsarbek Gulayev’i -Гулаты Æхсарбег- yenmişti) Sırbistan adına yarışan Khetag Tsabolov (Хетаг Цаболов) ise bronz madalya aldı. RF onursal “Spor Ustası” unvanını da taşıyan Sidakov böylece üçüncü dünya şampiyonluğuna ulaşmış oldu. Sırbistan adına yarışan Georgiy Tibilov da 63 kg greko-romende bronz madalya kazandı. 

  

Boks 

Oset boksör Murat Gassiev 30 Eylül saat 18.00’de 32 yaşındaki İsveçli Otto Wallin’e karşı WBA Inter-Continental ağır sıklet kemerini korumak için dövüşecek. Bu müsabaka “Liga Stavok Uluslararası Boks Birliği (IBA) Şampiyonlar Gecesi”nin 10 rauntluk ana karşılaşması olacak ve Antalya Belek’teki Regnum Carya Hall Otel’de gerçekleşecek. Her iki boksörün de profesyonel kariyerlerinde sadece birer yenilgileri var: Gassiev (30-1, 23 nakavt), Wallin (25-1, 14 nakavt) ve kaybettikleri isimler de yenilgisiz dünya şampiyonları: Sırasıyla, Oleksandr Usyk ve Tyson Fury. Gassiev, beş yıl önce Moskova’da yapılan unvan birleştirme mücadelesinde IBF ve WBA yarı ağır sıklet şampiyonluğunu Usyk’e sayıyla kaybettikten sonra ağır sıklete geçmişti ve bu sıklette yaptığı dört maçı da nakavt ile kazandı.  

29 yaşındaki Gassiev, son maçında 3 Mart’ta Erivan, Karen Demirciyan Spor Kompleksi’nde daha önce yenilmeyen Amerikalı Mike Balogun’u (20-1, 16 nakavt) ikinci turda nakavt etmiş ve “WBA Kıtalararası Şampiyon” unvanını kazanmıştı. Gassiev şu anda IBF ve WBA ağır sıklet sıralamasında 11. sırada yer alıyor. Wallin, WBC (11), WBO (9) ve IBF’de (10) ilk 15’te yer alıyor. Resmi istatistik sitesi BoxRec’e göreyse ağır sıklette Murat Gassiev 15’inci, Wallin ise 30’uncu sırada. 

  

Futbol 

Osetya Yüksek Konseyi (’Ştır Nıxaş), “RF’nin Onurlu Sporcusu” unvanlı futbol antrenörü Stanislav Cherchesov’a sporun gelişimine yaptığı kişisel katkılardan dolayı Adæmı Xorjax Nişanı’nı verdi. Merkezinde bir Alan savaşçısı bulunan dokuz köşeli gümüş yıldız şeklindeki nişan, ritüelsel üç Oset turtasını ve güneşi simgeliyor ve Osetya halkına hizmet edenlere veriliyor. Oylamaya komisyon üyeleri ve Kuzey Osetya sakinleri katılıyor. Cherchesov, “Beni arayan büyüklerimiz tüm ekibin yaptığı çalışmalardan dolayı bana teşekkür etti. Bu çok güzel, çünkü bu rastgele bir ödül değil, halk tarafından seçilen bir kamu ödülü ve bu yüzden iki kat daha değerli” dedi. 

  

Judo 

İnal Tasoev mayıs ayındaki Dünya Judo Şampiyonası’nda hak ettiği altın madalyasına kavuştu. Madalya, milli takımın başantrenörü Konstantin Filosofenko tarafından Bakü’deki Grand Slam öncesinde yapılan antrenmanda takdim edildi. Tasoev dünya şampiyonası finalinde Teddy Riner’a yenilmişti. Maçın bitimine kısa bir süre kala İnal bir vuruş yapmış ancak hakemler buna puan vermemişlerdi. Daha sonra Uluslararası Judo Federasyonu hakemin hatasını kabul etti ve her iki dünya şampiyonası finalistine de altın madalya vereceğini açıkladı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz