Cumartesi Anneleri/İnsanları 43 yıl önce gözaltında kaybettirilen Hayrettin Eren’in akıbetini sordu

0
136

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 21 Kasım 1980’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Hayrettin Eren’in akıbetini sordu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için 1995 yılından beri Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri eylem yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, 2018’den bu yana uygulanan yasağın kaldırılmasının ardından üçüncü kez meydanda açıklama yaptı.

Eyleme Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın yanı sıra Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri ile çok sayıda hak savunucusu katıldı.

“Annesine ‘Gözaltında böyle biri yok’ denildi

25 Kasım’da düzenlenen 974’üncü hafta açıklamasını İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy okudu. “Barışçıl toplanma özgürlüğümüzün hukuka aykırı olarak engellendiği beş yılın ardından asıl buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’nı kapatan polis bariyerleri önünden kamuoyuna sesleniyoruz” diyen Ersoy, şöyle devam etti: “26 yaşındaki Hayrettin Eren, İstanbul’da yaşıyordu. 12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Hayrettin, arkadaşı ve otomobili önce Karagümrük Karakolu’na, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine ‘Gözaltında böyle biri yok’ denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, ‘Oğlumun arabası burada, kendisi nasıl yok?’ diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi. Hayrettin Eren’i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak onun gözaltına alındığı inkâr edildi.

974. haftamızda bir kez daha ‘Hayrettin Eren’in akıbeti açıklanana, korunan failleri yargılanıp, cezalandırılana kadar, adalet sağlanana kadar bu dava bizim için kapanmayacak’ diyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Hayrettin Eren için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz