Toplumsal hafızamıza yönelik bir eser: ‘Dedemin Hatıraları’

0
121

Kafkasya’dan Anadolu’ya getirilen aileleri konu alan pek çok yayın bugüne kadar farklı zamanlarda okuyucuyla buluştu. Bu eserlerden biri de İsmail Kiraz’ın kaleme aldığı “Dedemin Hatıraları”…

Temelde sürgün ve sonrasında Anadolu’da yaşananları konu alan kitap bugünlerde okuyucularıyla buluşuyor. Yazar İsmail Kiraz’ın oğlu Ahmet Kiraz, babasıyla, eserle ilgili bilgi, duygu ve düşüncelerini Jineps ile paylaştı.


“Fikirleri durmaksızın gerçeğe dönüştürmek hayat amacıydı”

Babamız hayatı boyunca düşünen; fikirlere önem veren ve fikirleri hayata geçirmek için çaba gösteren bir insan oldu. Üretmek, fikirleri gerçeğe dönüştürmek, insanlara ve insanlığa fayda sağlamak, fikirleri durmaksızın gerçeğe dönüştürmek hayat amacıydı. İmkânsızlıklarda bir imkân, çözümsüz noktalarda bir çözüm bulabileceğine her zaman inanırdı.

 

“Dedesinin gösterdiği çabayı ve dik duruşu kıymetli buluyordu”

Babamız dedesi ile farklı bir bağa sahipti; fikirleri, düşünceleri, bakış açısı onun için çok değerliydi. Böylesine değer verdiği sevgili dedesinden yıllar boyunca büyük bir merak ile dinlediği anılar da dolayısıyla onun için çok kıymetliydi. Yaşadıklarını, yaşadığı zahmetler karşısında gösterdiği çabayı ve dik duruşu kıymetli buluyordu. Böylesi kıymetli bulduğu çabayı anlamlı kılmak, aktarmak istiyordu.

“Kitap, sürgün ve Kazım Kiraz’ın yaşadıklarını konu alıyor”

Kitap, Kafkas sürgününde yurdundan ayrılıp Osmanlı topraklarına göçen atalarımızın anıları ile başlıyor. Yeni bir yaşam kurmak yolunda karşılaştıkları zorluklar, ardından gelen savaş dönemi ve savaş döneminin zorlukları ile devam ediyor. Anılar üzerinden ilerleyen anlatım, babamızın dedesi Kazım Kiraz’ın Atatürk ile bir anısı ve bu anının ardından gelişen süreçler ile de devam ediyor.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında, bu anlamlı günde kitabını yayımlamayı dilemişti”

Babamızın uzun zamandır gerçekleştirmek istediği bu hayali gerçekleştirmesini, bu mutluluğu yaşamasını çok isterdik. Cumhuriyetimizin 100. yılında, bu anlamlı günde kitabını yayımlamayı dilemişti. Bizler de onun bu hayalini gerçek kılmak adına elimizden geldiğince kitabı bu özel güne yetiştirmek için çaba gösterdik. Kalan kısa sürede kitabı tamamlayıp, dilediği tarihte yayımlayabilmiş olmak bizler için tarifsiz bir mutluluk.

Bizim için manevi anlamı olan bu kitaba kıymet veren, ilgi gösteren değerli okuyuculara çok teşekkür etmek isteriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz