Kanaat önderlerinden Alanya halkına çağrı

0
112
Ukrayna’da savaşan Osetler

Ukrayna’da ölen askerlerin sayısı resmi olarak açıklanmasa ve bu tür verilerin yayımlanmasına yönelik dile getirilmemiş bir yasak olsa da “Kafkas Düğümü” sitesi bölge ve belediye yetkilileri tarafından resmi olarak açıklanan verilere dayanarak derlediği rakamlara göre savaşın başından 24 Aralık 2023 gününe değin Ukrayna’da 1.536’sı Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde ve 1.602’si Güney Federal Bölgesi’nde olmak üzere Güney Rusya’da yaşayan en az 3.138 kişinin öldüğünü bildirdi. 247 Kuzey Osetya sakininin operasyon sırasında öldürüldüğü doğrulandı. Bu, Kuzey Osetya’yı Güney Rusya ve Kuzey Kafkasya bölgesinde gençlerin nüfusa oranla en çok kayıp veren bölge yapıyor maalesef. Misal, nüfusu KOA’nın iki katı kadar olan ve askerlik çağı nüfusu üç mislinden fazla olan Çeçenya Cumhuriyeti’nden kayıplar 155 kişi, yani Osetya’nın kayıpları neredeyse 5-6 misli. Yine de bu kayıplar kamuoyunda dile getirilemiyor.

“Kafkas Düğümü”nün verdiği habere göre, 12 Kasım’da Kuzey Osetya’daki bir mahkemenin Viktor Lizunov’u orduyu itibarsızlaştırdığı için para cezasına çarptırdığı öğrenildi, bunun nedeninin sosyal ağ VKontakte’deki topluluklardan birinde yapılan pasifist yorumlar olduğu ortaya çıktı. Lizunov mahkemede suçunu kabul etti ve yaptıklarından dolayı pişmanlığını dile getirdi. 4 Mart 2022’de silahlı kuvvetleri itibarsızlaştırma suçu ihdas edilmiş ve buna göre vatandaşlara 30 bin ile 100 bin ruble arasında para cezası öngörülüyor, ancak bir yıl içinde tekrarlanan ihlaller cezai kovuşturma tehdidi oluşturuyor.

“Alanya Yuvarlak Masası” STK’sı başkanı Zanaytı Hacımat’ın sözleriyle “Gerçek şu ki, Alanya’da (KOC-Alanya ve Alanya Devleti-GOC) gelişen sosyopolitik durum, kaçınılmaz olarak topraklarının yerli Oset nüfusundan nihai olarak temizlenmesine yol açmaktadır. Ve bu bir laf değil çünkü Alanya’nın kuzeyi ve güneyinde yıllardır kültürel-dilsel, kültürel-ideolojik, anayasal-yasal, psikotarihsel, bölgesel-ekolojik, narkotik-psikosomatik, sosyoekonomik, askeri-terörist, bölgesel ve demografik felaketler süregelmektedir. İstatistiksel verilerin manipülasyonu bu talihsiz gerçeği gizleyemez çünkü hepimiz her gün bu utanç verici tabloya tanık olmak zorunda kalıyoruz. Esasen, Osetya’ya ve Osetyalılara karşı tam ölçekli bir hibrit savaş yürütülüyor ve periyodik olarak sıcak, askeri bir yıkım aşamasına dönüşüyor.” RF’nin “Özel Askeri Operasyon” adını verdiği Ukrayna işgali sonrasında hem Kuzey hem de Güney Osetya’dan orantısız miktarda yüzlerce gencimizin hayatını kaybetmesinin en büyük nedeninin, RF’nin asker hayatını önemsemeyen askeri taktiklerinin ve üst düzey yöneticilerin yolsuzlukları ve yetersiz donanımları olduğu artık genel kabul gören bir gerçek. Bunun sonucunda kamuoyunda oluşan rahatsızlığın zorladığı bir grup kanaat önderi (Kuzey Osetya-Alanya’nın tanınmış kamu ve siyasi figürleri, Osetya diasporasının temsilcileri ve Kuzey Osetya’daki Osetyalı katılımcılar) bu durumu göz önüne alarak kendi halkımızın ana önceliği olarak gördükleri cumhuriyetlerimizin birleşmesi sorununu yeniden gündeme getirdiler. Osetya kamuoyunda geniş bir yankı bulan bu tartışmaları sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle bu bildiriyi okuyalım:

 

Alanya Halkına Açık Mektup

Anavatanımızın özgürlüğü ve bağımsızlığı için verdiği kahramanca mücadelede canlarını veren Oset (Alan) halkının en iyi temsilcilerine ebedi şan olsun. Bu sözlerle “Özel Askeri Operasyon” sırasında ölen yüzlerce gencin adını anmak istiyoruz. Birçoğu babalık sevincini tatmadan başka dünyalara gittiği için bunu konuşmak çok zor ve bu tüm halkımız için en büyük trajedi. Sıra sıra mezarlarını gördüğünüzde, yüzyıllardır zaten bir avuç olan insanlarımızı takip eden ve bize geleceğe daha iyi bir yol açma fırsatı vermeyen bir tür kötü kaderi istemeden düşünmeye başlarsınız.

Kahramanlıkla trajik olan arasında görünmez bir bağlantının varlığının farkına vardığımızda, yine de bariz olandan daha fazlasını sormaktan kendimizi alamıyoruz: “Bugün Güneyli Alanlar ve Alanya’nın kuzeyinde yaşayanlar kahramanca ölüyorken, milli değerlerimizin ve çıkarlarımızı konuşmanın yeri mi?”; “Biz neden halk olarak Rusya’ya ve onun çokuluslu halkına 100 yıldan fazla bir süredir (1921-2023) askeri borcumuzu ödemenin kendimiz için mümkün ve gerekli olduğunu düşünüyoruz, ayrımcı durumu fark etmek istemiyoruz?”; “Gençlerimizi seferber etme ve Novorossiya cephelerine gönderme konusunda olağanüstü örgütsel yetenekler sergileyen Kuzey ve Güney Alanya’nın liderleri neden aynı şevkle bölünmüş, ölmekte olan halklarımızın yeniden birleşmesini savunmuyor? Anavatanımızın Kuzey ve Güney’inin yeniden birleşmesi ihtiyacının ilan edildiği Oset Halkının 14 Kongresi’nin kararları neden uygulanmıyor, Güney Alanya’nın Kuzey ile birleşmesiyle ilgili 1991 referandumunun sonuçları tamamen göz ardı ediliyor? Rusya Federasyonu, Alanya’nın (Osetya) eğitici, yaratıcı, bilimsel, askeri entelijansiyasının gündeme getirdiği ve halkının %99,98 lehte oy kullandığı 2021 yılındaki Alanya halkının devredilemez yeniden birleşme hakkına dair ulusal halkoylamasının sonuçlarını açıkça görmezden geldi?”; “Rus halkının yeniden birleşmesi için bir kez daha en iyi oğullarının hayatlarıyla para ödeyen Oset halkının, devredilemez yeniden birleşme ve düzgün bir yaşam haklarının gerçekleşmesine neden açıkça engel olunuyor?”; “Halkımızın, Rusya Federasyonu içinde birleşik Alanya Cumhuriyeti çerçevesinde yeniden birleşmesine ilişkin asırlık meselenin çözülebilmesi için, halkımızın Rusya’nın şanı için başka ne tür fedakârlıklar yapması gerekir?”

Son 100 yıldır çeşitli kademelerdeki yetkililer, halkımız için hayati önem taşıyan bu konunun çözümlenmesinin henüz zamanı gelmediğini söylüyorlar. Onlara göre Osetyalıların aşağılayıcı sınır ve gümrük prosedürleri olmadan kuzeyden güneye seyahat edip anavatanlarına geri dönmelerinin zamanı gelmedi; Osetyalıların ulusal tapınaklarına -kuvændonlara- kolaylıkla ulaşıp, inançları dogrultusunda zuarlara dua edebilmelerinin zamanı henüz gelmedi. Alanya’nın toprak ve siyasi birliği olmadan prensipte çözülemeyecek olan ulusal dil, kültür, ekonomi, demografi alanındaki bariz sorunlarımızı halk olarak çözmenin zamanı gelmedi. Onların mantığına göre, Osetyalıların (Alanların) tek bir hakkı olduğu ortaya çıkıyor: Rus-Türk, Rus-Japon, 1. Dünya Savaşı, Büyük Vatanseverlik Savaşı ve şimdilerde Ukrayna’daki mevcut Kuzeydoğu Askeri Bölgesi’nde sessizce ölmek! Ancak aynı zamanda yeniden birleşme ve onurlu bir yaşam haklarına sahip değiller, olamazlar. Tarihin kendisi ve mevcut gerçeklik, yetkililerin zaman zaman aşırı ikiyüzlülüğüne ve aldatmacasına tanıklık ediyor, bu tür küfürlü açıklamalarda bulunuyor ve aynı zamanda Kuzey Askeri Bölge’deki yeni seferberlikler ve yeni ölümler hakkında düzenli olarak Moskova’ya rapor veriyor.

Rusya’nın Dağlık Karabağ topraklarından zorla çekilmesiyle ilgili son olaylar, Güney Osetya’nın mümkün olan en kısa sürede Rusya Federasyonu’na katılma ihtiyacını daha da artırıyor. Rusya karşıtı, Batı yanlısı güçlerin Transkafkasya’daki saldırganlığının bir sonraki hedefinin Güney Osetya ve Abhazya olacağını ancak kör bir kişi göremez. Zaten Kuzey Askeri Bölge’nin Alanya’nın kuzeyinden ve güneyinden doğrudan katılımcıları, yaklaşan silahlı saldırı tehlikesini diğerleri gibi anlamıyor: Güney Osetya’nın Rusya’ya katılma sürecini hızlandırma talebiyle doğrudan RF Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı V.V. Putin’e başvurdu (25.10.2023). Bu bağlamda, Alanya’nın toplumsal güçleri, bu son derece kritik durumda, Alanya’nın siyasi liderliği, Batı yanlısı güçlerden oluşan ateşli bir çemberin Rusya çevresinde nasıl sıkılaştığına, neden halkımızın iradesini tamamen göz ardı ederek Transkafkasya’da ABD uydusu (NATO) ile aktif olarak flört eden, Alan (Oset) halkına birden fazla soykırım gerçekleştiren Gürcistan’a sakin bir şekilde bakmaya devam ediyorlar.

Sevgili yurttaşlar, bugün Alanya’nın (Osetya) ve halkının fiziksel ve ruhsal tamamen yok olmaktan kurtuluşunun anavatanımızın yeniden birleşmesinde yattığı çok daha açık hale geldi. Bu nedenle sizlerden, Alanya halkının birliğini, birlikler, meclisler (nıxaşlar), kamu kuruluşları aracılığıyla toprak, üretim, aile temelinde güçlendirmenizi talep ediyoruz. Bu birleşme ancak “Alanya Milli Doktrini”nin içerdiği yeni milli devlet ideolojisi temelinde mümkündür. Doktrinin ideolojik özü evrensel ilkedir: TEK DİL, TEK KÜLTÜR, TEK TARİH, TEK HALK, TEK ALANYA CUMHURİYETİ! Yalnızca bu yaşamı onaylayan ideolojiyle donanmış olan Alanya ve Alanlar, hem iç hem de dış birçok tehdide karşı koyabilecektir. Aranızdan, ulusal çıkarlarımızdan ödün vermeyen, “Ya Vatan ya Ölüm” sloganına gönül vermiş değerli insanları göreve getirin. Halkımıza yönelik 100 yıldır süren ağır ayrımcılığa hep birlikte son vereceğiz.


En samimi duygularımızla.

ROO “Alanya Yuvarlak Masası” – X.G. Zanaytı, «Круглый стол Алания» – Х.Г. Дзанайты.

ROO “Xiştartı Nıxaş” – V.N. Puxaev, «Хистарты Ныхас» – В.Н. Пухаев.

ROO “Nıxaş” – Y.I. Cioev, «Ныхас» – Я.И. Джиоев.

IPM “Ştır Nıxaş Yaşlılar Konseyi” – Ş.S. Tomaev, Совет старейшин МОД «Стыр Ныхас» – Ш.С. Томаев.

ROO “Uluslararası Alan Kongresi” – G.G. Xugaev, «Международный аланский конгресс»– Г.Г. Хугаев.

ROO “İnsanların Sağlıklı Uzun Ömrü İçin” – S.S. Kalaev, «За здоровое долголетие народа» – С.С. Калаев.

ROO “Bilim ve Üretim Birliği” – X.Z. Torçinov, «Союз науки и производства» – Х.З. Торчинов.

ROO “Ulusal Forum Alanya” – L.G. Fidarati, «Национальный форум Алания» – Л.Г. Фидарати.

KOA Eğitim Sistemi Kamu Koruma ve Geliştirme Konseyi – B.L. Vanieva, Общественный совет по сохранению и развитию системы образования РСО-Алания – Б.Л. Ваниева.

ROO Bağımsız İşçiler Sendikası – G.A. Gadziev, РОО Независимый профессиональный союз трудящихся – Г.А. Гадзиев.

“Don İnsan Hakları Merkezi” – N.G. Tsirixati, «Правозащитный центр Дон»– Н.Г. Цирихати.

Rusya Komünist Partisi KOA Şubesi – S.V. Xugaev, Северо-Осетинское республиканское отделение

Политической партии Коммунистическая партия Коммунисты России – С.В. Хугаев.

“Rönesans Hareketi Koordinasyon Konseyi” – Z.V. Bagiev, Координационный совет движения «Возрождение» – З.В. Багиев.

Vladikavkaz, 28 Ekim 2023


Bu bildirinin uyarlanmış bir versiyonu “Alanya Kamuoyundan Rusya Federasyonu Başkanı V.V. Putin’e Açık Çağrı” başlığı ile Putin’e de gönderildi. Beklendiği üzere Putin bu mektuba doğrudan cevap vermese de  3 Aralık 2023 tarihinde Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yanıt alındı. BDT Ülkeleri Dördüncü Bölüm Müdür Yardımcısı A. Sinegurov cevabi yazısında “Rusya, Güney Osetya halkının kaderini ülkemizle ittifak içinde inşa etme arzusuna büyük saygı duyuyor. Ukrayna’daki özel askeri operasyonu destekledikleri ve Rusya’nın neden Donbass’ı savunmaktan başka seçeneği olmadığını anladıkları için Cumhuriyet liderlerine ve vatandaşlarına minnettarız. Bu, ortak zaferimize katkıda bulunan önemli bir faktördür. Aynı zamanda, Osetya yetkilileri henüz Cumhuriyet’in Rusya Federasyonu’na katılmasına yönelik herhangi bir resmi talep almadı. Bu konuda öncelikle Güney Osetya vatandaşlarının ulusal bir mutabakata vararak geleceklerini kendilerinin belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. Güney Osetya makamlarından, Güney Osetya Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu ile daha fazla entegrasyonunun en uygun yollarına ilişkin resmi bir talep alınması halinde, bu talep, Rusya mevzuatında öngörülen şekilde değerlendirilecektir. Bundan sonraki çalışmalarımızda düşünceleriniz dikkate alınacaktır.”

Birleşik Osetya Partisi de durumdan vazife çıkararak, Güney Osetya Cumhuriyeti liderliğinin, Osetya halkının asırlık hayalini gerçekleştirmek için her şeyi yapması gerektiğini belirterek Haziran 2024’te yapılacak olan Güney Osetya Cumhuriyeti’nin 5. Dönem Parlamento Seçimleri’yle birlikte Rusya’ya katılma ve Osetya’nın iki parçasının yeniden birleşmesi konusunda referandum yapılmasını önerdi.

Ukrayna Savaşı RF’nin Batı’nın egemenliğindeki uluslararası müesses nizamdan hiç olmadığı kadar uzaklaşmasını sağladığı bugünkü konjonktür belki de ilk defa, RF çatısı altında olsa da, Alanya Birleşik Cumhuriyeti’nin kurulması için gerekli koşulları sağlıyor olsa da birleşme kararının son tahlilde Rusya’nın ihtiyaçları doğrultusunda alınacağı gerçeği değişmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz