Kafkasyalılar İstanbul’da buluştu

0
20

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen “Kafkas Kültür Buluşmaları” Yenikapı Etkinlik Alanı’nda yapıldı.

Adige, Abhaz, Çeçen, İnguş, Oset, Dağıstanlı, Karaçay-Malkar, Gürcü ve Laz topluluklardan 27 sivil toplum kuruluşu ilk kez bu programla bir araya geldi.

29 Şubat-3 Mart tarihleri arasında düzenlenen “Kafkas Kültür Buluşmaları”nın açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kafkas folklor ekibinin dans gösterisine de eşlik etti. Etkinlik programını kurum temsilcilerinin oluşturduğu bu tarihi buluşmada konserlerden dans gösterilerine, atölyelerden filmlere, söyleşilerden sergilere pek çok kültürel performans İstanbulluların beğenisine sunuldu.

Kafkasya coğrafyasının müziklerini temsilen Ragon, Lado Burduli, Berk Özbek, Tlepş Folk Band, Erol Alkan ve Ekibi, Betül Bilgin ve Müzik Grubu, Apşa Alim, Filiz Yıldırım, Murat Özden ve Ekibi, Deju Gup, İstanbul Kafkas Kültür Derneği Müzik Grubu, Maze Müzik Grubu, Gürcü Sanat Evi Oda Korosu ile Badin Müzik Grubu sahne aldı.

Müzisyenlerin yanı sıra İstanbul Kafkas Kültür Derneği Mazenef Halk Dansları Topluluğu, Bars Dans Ekibi, Azar Abhaz Dans Grubu, İstanbul Abhaz Derneği Dans Grubu, Kafkas Akademi Topluluğu ve Nerit Çocuk Grubu da gösteri yaptı.

Kafkas kültür mirası üzerine akademik çalışmalarıyla tanınan araştırmacıların katıldığı söyleşi dizilerinde Yeşilçam’ın başarılı oyuncularından Ediz Hun ve yönetmen Ezel Akay da sinema üzerine sohbetlerde sanatseverlerle bir araya geldi.

Kafkasya’nın moda dünyasından iki büyük usta, Kabardey-Balkar’dan Madina Xatsukova ve Osetya’dan İzolda Gogiçaeva’nın tasarımları modaseverlerle buluştu. Çerkes motiflerine bezenmiş giysilerin sunulduğu defilelerin müzikleri Adige kompozitör Timur Kitov ve Osetya müzik grubu Ragon tarafından icra edildi.

‘Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı’ unvanı bulunan Şeneser Tokmak ve Esen Bal sergisi de dahil olmak üzere el sanatlarından gündelik yaşam objelerine, resimlerden heykellere Kafkas kültür ve sanat dünyasından önemli parçaların yer aldığı sergi etkinlikleri 4 gün boyunca açık kaldı.

Ziyaretçiler ayrıca Kafkasya mutfağının özgün lezzetlerini de tattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz