Yesayan Kültür ve Edebiyat Derneği tanıtıldı

0
18

Türkiye’de Ermenice yayıncılığın gelişiminde büyük katkı sunan Aras Yayıncılık’ın desteğiyle kurulan Yesayan Kültür ve Edebiyat Derneği, 12 Mart’ta düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Beyoğlu-Hıdivyal Palas’taki merkezinde 2019’dan bu yana çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Yesayan Salonu deneyimiyle; 2022 yılının sonunda kurulan Yesayan Kültür ve Edebiyat Derneği’nin tanıtımında, yayınevinin kurucularından ve dernek başkanı Yetvart Tovmasyan’ın yanı sıra mimar Zakarya Mildanoğlu ve derneğin koordinatörü Norayr Olgar da birer konuşma yaptı. Derneğin uzmanlarından Vahakn Keşişyan da davetlilere merkez hakkında bilgi verdi.

Derneğin kuruluşu Yesayan Salonu’na kadar uzanıyor. İsmini edebiyatçı Zabel Yesayan’dan alan Yesayan Salonu Aras Yayıncılık’ın Beyoğlu-Hıdivyal Palas’taki merkezinde 2019’dan bu yana çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktaydı. Bu deneyimle kurulan Yesayan Kültür ve Edebiyat Derneği’nin amacı, ulusal ve uluslararası akademik ve kültürel çalışmalar gerçekleştirmek, Türkiye’de ve farklı ülkelerde yayımlanmış Ermenice kitap ve dergilerden oluşan bir arşiv ve araştırma merkezi oluşturmak, araştırmacıların ve toplumun farklı kesimlerinden ilgililerin bu arşiv ve merkezden yararlanmasını sağlamak.

Dernek merkezinde Batı Ermenice edebiyat, İstanbul Ermeni tarihi, Anadolu halkları üzerine araştırma ve incelemeler, anı, biyografi, çocuk ve eğitim kitapları, sanat, resim, fotoğraf, kent monografileri, kilise, okul ve diğer kurum tarihçeleri, sözlükler, yemek kültürü gibi alanlardan 8.000’i aşkın kitap, 200’den fazla da süreli yayını barındıran bir kütüphane var.

Ayrıca Ermeni toplumundan edebiyatçılar, sanatçılar, zanaatkârlar ve iş erbaplarına ait binlerce evrak, kupür, fotoğraf, harita, mektup, poster, broşür, ses ve video kayıtlarından oluşan bir arşiv ile derneğin çeşitli kültürel, akademik etkinliklerini ve atölyelerini gerçekleştirebileceği ve aynı zamanda araştırmacıların arşiv materyalleri ve kitaplar üzerinde çalışabileceği okuma salonu da merkezde yer alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz