20. yılını dolduran Bayramcı Köyü Voleybol Turnuvası, Düzce’deki spor kültürünün önemli bir parçası olarak faaliyetlerine devam ediyor. Turnuvanın yürütücüleri ve hakemleri olan Davut Yıldırım ve Arzu Ersoy Ulutaş ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, turnuvanın nasıl başladığını, yıllar içindeki gelişimini ve bu yılki özel programını konuştuk. Bu sene ilk kez çift turnuva formatında düzenlenen etkinlik Netabje Rıza Devrim’in anısına ithaf edildi ve “Bayramcı Köyü Rıza Devrim Voleybol Turnuvası” olarak 22 Temmuz’da müsabakalar başladı.
Ayrıca turnuvanın düzenlendiği alanda izleyiciler için stantlar da bulunuyor. Bu stantlarda, izleyicilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve ürünler satın alabileceği çeşitli alanlar mevcut. Örneğin, “Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” standı, yerel lezzetler ve ürünlerle katılımcılara farklı tatlar deneme fırsatı sunuyor. Bu stantlar, etkinliğe katılanların yerel üreticileri desteklemelerine ve bölgenin kültürel ve gastronomik zenginliklerini keşfetmelerine de olanak tanımakta.
Davut Yıldırım: Bramziy Hable’denim yani bu turnuvanın yapıldığı köydenim. 2002 yılında Düzce’de açılan voleybol hakemliği kursuna girerek voleybol hakemi olduk ve o tarihten bu yana ilimizde voleybol hakemi olarak görev yapıyoruz, şu anda ulusal hakemiz. 2006 yılından beri de buradaki ekip arkadaşlarımız ile birlikte ulusal hakem olarak 2. liglerde, 1. liglerde maç yönetiyoruz.
Daha önce Bataklı’da (Bataklıçiftlik Köyü/ Düzce) bu turnuva deprem nedeniyle sona erdikten sonra biz devam ettirmek istedik. 2004 yılında da bu isteğimizi gerçekleştirdik. İlk turnuvayı derneğimiz (Adige Kültür Derneği) ile birlikte ortaklaşa yaptık. Akabinde de bu turnuvayı 2004’ten beri Bayramcı Köyü halkı, gençleri olarak devam ettirme gayretindeyiz. Pandemi ve şahsi tayinim nedeniyle 4 yıl ara verdik. 20 yıldır bu turnuva devam ediyor. Büyük bir ihtimalle, sivil toplum kuruluşu diyebileceğimiz, bizlerin organize ettiği, herhalde en uzun soluklu turnuvadır. İllaki ilimizde başka turnuvalar vardır ama kurum desteklidir büyük bir ihtimalle diye düşünüyoruz.
Pandemiden sonraki ilk turnuvamızı derneğimiz vasıtası ile birlikte organize etmeye ve her turnuvamıza bir büyüğümüzün ismini vermeye başladık. Bu seneki turnuvamızın ismi de “Bayramcı Köyü Rıza Devrim Turnuvası” olarak başladı, devam ediyor. İlk defa bu sene farklı bir uygulama yaptık. Şöyle ki daha önce biz köy gençleri, çevre köy gençleri, Çerkes gençleri, Adige köyleri olarak devam ediyorduk. Yine ilimizden de gelen takımlar vardı. Bu ortama ayak uydurabilecek herkese açıktı turnuvamız ama bu sene şöyle bir şey denemek istedik: Sadece Çerkes köyleri ve Çerkes-Abaza gençleri bir turnuva yapalım; ikinci turnuvayı da, yine ilimizde voleybol seviliyor, ilimizdeki tüm voleybolseverlere açalım dedik. İlk turnuvamızı şu anda başlattık ve inşallah ağustosun 5’inde de o düşündüğümüz ikinci turnuvayı şu anda 6 takımla başlatacağız. Bakalım bu sene nasıl bir verim alacağız bu turnuvadan… Daha sonraki seneleri de inşallah ona göre planlayacağız.
“Burada çocukların, gençlerin büyüdüklerini de görüyoruz, bu da çok güzel bir şey”
Arzu Ersoy Ulutaş: Uzunmustafa’da sınıf öğretmeniyim aslen. Davut ile beraber 2002’de voleybol hakemi olarak bu işe gönül verdik. Bu turnuvayı Bataklı’da da yönettik ama Bataklı’daki bitince buradaki turnuvayı başlatmaya karar verdi Davut. Bana da “Yardımcı olur musun” dedi, ben de “Tabii” dedim. 2004’ten beri de Davut ile beraber başladık. O zaman iki kişiydik, üç kişiydik, şimdi kocaman bir ailemiz var. Her sene buraya geliyoruz, burada güzel insanlarla birlikte, çok güzel bir ortamda, açık alanda voleybol maçları oluyor. İnsanlar çok büyük keyif alıyorlar. Biz de keyif alıyoruz; zevkle, severek geliyoruz.
Öyle bir şey ki bu turnuvada 7 yaşındaki çocuklar şimdi A takıma çıktılar. Şu anda bile mesela benim kendi öğrencim var, küçücük bir çocuk. Herhalde bir üç-beş yıl sonra o da artık A takıma çıkacak. Burada çocukların, gençlerin büyüdüklerini de görüyoruz, bu da çok güzel bir şey. İnşallah sağlığımız el verdikçe devam edeceğiz bakalım.
Turnuva her ne kadar resmi bir turnuva olmasa bile voleybol kurallarını uyguluyoruz. Tabii ki bazı esnetmelerimiz oluyor. Bu ilk yaptığımız turnuvada birtakım kuralları esnettik esnetebildiklerimizi ama bunu mesela ikinci turnuvada yapmayacağız. İlimizde görevli olan hakemlerden burada olup istekli olan, görev almak isteyen bütün hakem arkadaşlar görev alıyorlar. 2 yıldır sponsorumuz da var, onu unutmayayım: Sağ olsun Uzay Spor, Uğur Fidan. Kendisine buradan çok teşekkür ediyoruz. Geçen yıl turnuvaya geldi ve bize “Ben ne gerekiyorsa yapacağım” dedi. 2 yıldır turnuva onun ana sponsorluğunda gerçekleşiyor. Hakem arkadaşlarımızın ücretlerini, ihtiyacımız olan her şeyi o karşılıyor. Geçen yıl çok kötü bir kulemiz vardı, kulemizi aldı. Birçok destekte bulunuyor.
“Komşu illerdeki Çerkes-Abaza derneklerini de işin içine dahil ettiğimiz bir organizasyon yapabilsek diye hep ümidim var”
Davut Yıldırım: Ben de turnuvanın geçmişi ile ilgili şöyle bir kısa bilgi vermek isterim… Şu anda görmüş olduğunuz suni çimde ve tam nizami saha üstünde yapılan bir turnuva ama daha öncesinde, ilk başladığımızda toprak zemindi burası. Hatta her set arası kireçlerle çizgilerin yenilendiği bir turnuvaydı. Ortam şu anda görmüş olduğunuz gibi değildi. Aşama aşama, 20 yılda bu hale getirmiş olduk bu organizasyonu. Tabii ki gençlerin, o günkü çocuk diyebileceğimiz kardeşlerimizin destekleriyle, büyüklerimizin destekleriyle oldu. Biraz önce Arzu arkadaşımızın da dediği gibi o çocuklar dediğimiz kişiler şu anda 30’lu, 35’li yaşlarda; artık onların da çocukları oldu. Biz bu turnuvayı elimizden geldiği kadar devam ettireceğiz, Allah bize sağlık, sıhhat verdikçe…
Fakat şu çok önemli; şu görmüş olduğunuz seyirciler, buraya gelen takım mensupları eğer bu turnuvanın mahiyetini iyi kavrarlarsa, bu turnuva daha uzun seneler gider. Zemin, zaman, hakem hepsi bizden fakat katılım onlardan. Biz bu tesisi hazırlamış olabiliriz fakat katılma problemi yaşarsak eğer bir dahaki senelerde bu turnuva sona erebilir. Şöyle de bir şey var; biz keyifle yapıyoruz. Bu turnuvaya gelmek için insanların müracaat etmesi taraftarıyız, bu turnuvanın olmasını istemeleri taraftarıyız. Biz zoraki bir turnuva yapmıyoruz, bunu bildirmek istiyorum herkese, sizin vasıtanız ile de kamuoyuna. Bazen şöyle ufak tefek şeyler oluyor; “Biz gelmezsek olmaz” gibi bir şey söylüyorlar. Bizim amacımız o değil… Gelmezlerse tabii ki olmaz ama bu direkt beni, arkadaşımı çok etkilemez; bu, turnuvanın sona ermesi demektir. Onu da bilmeden elbirliği ile sona erdirmiş oluruz. Biz istiyoruz ki bu turnuva daha uzun yıllar devam edebilsin. Biz ayakta olduğumuz müddetçe, sağlıklı, sıhhatli olduğumuz müddetçe bunu yapacağız. Bizden sonra inşallah bunu devralanlar da olur diye düşünüyoruz. Çünkü bu kadar verilmiş bir emek var. İnşallah o günleri de görürüz, biz de kenardan seyirci olarak onları destekleyerek izleriz.
Size de ayrıca çok teşekkür ediyorum, buraya geldiniz, böyle bir röportaj gerçekleştirdiniz. Bizi daha da geniş kitlelere duyurmuş oldunuz.
Ayrıca hayalimdeki bir şeyi de söylemek istiyorum… Sadece ilimiz içinde değil, şöyle bir turnuva yapmak hep hayalim; komşu illerdeki Çerkes-Abaza derneklerini de işin içine dahil ettiğimiz bir organizasyon yapabilsek diye hep ümidim var. Nasıl yapacağımızı bir türlü bilmiyorum; zaman nasıl uyar, onun da programlanması ayrı bir mevzu. İnşallah bir gün o hayalimizi de gerçekleştiririz.