Ocak
Rusya Federasyonu ile yapılan yeni anlaşma Abhazya ve diasporada gerginlik ve tepki yarattı
‘Şafak yasası’ ile Quo vadis Abhazya?
Abhazya ve diasporanın gündemi siyasi ve hukuki krize neden olan iki sıcak konu etrafında dönüyor. Pitsunda’daki arazinin devri ve yabancılara pazarlanabilecek konutların inşası…
https://jinepsgazetesi.com/2024/01/quo-vadis-abhazya/
Şubat
Tarihte kara bir leke
23 Şubat 1944
Çeçen-İnguş Sürgünü
https://jinepsgazetesi.com/2024/02/cecen-ingus-surgunu/
Mart
Derneklerimiz ve KAFFED – DÇB
Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun (KAFFED) uzun yıllara dayalı çalışma sonucu kurulduğunu biliyoruz. 2022 Olağanüstü Genel Kurulu ile başlayan bir tartışma sürecinin içindeyiz.
Dünya Çerkes Birliği (DÇB) üyeliği ve Tüzük üzerinden başlayan tartışmalar, 2023 yılı Olağan Genel Kurul toplantısı sırası ve sonrası bazı üye derneklerin “faaliyetlere gözlemci olarak katılma, üyelikten ayrılma, üyeliği askıya alma” gibi tavırlar almasıyla devam etti.
Tavır alan derneklerimizden başlayarak federasyon üyesi derneklerimizle süreci değerlendirmek, gerek Türkiye’de gerekse uluslararası arenada önemsediğimiz “birlik” konusunun daha sağlıklı yürüyebilmesi için katkıda bulunmak istedik…
İstanbul Kafkas Kültür Derneği
Kayseri Kafkas Derneği
Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği
https://jinepsgazetesi.com/2024/03/derneklerimiz-kaffed-dcb/
Nisan
31 Mart yerel seçimleri
Nefes aldık!
31 Mart’ta 1.393 belediyede yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi konumuna yükseldi. 81 ilden 11’i, 922 ilçeden 64’ü “kadın başkan” dedi.
Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 31 Mart’ta sandık başına gitti. 61 milyon 441 bin 882 seçmenin kayıtlı bulunduğu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullandı…
https://jinepsgazetesi.com/2024/04/nefes-aldik/
Mayıs
160 yıl önce Çerkesyalılar, bugün Filistinliler. Yarın…
Kimliği ‘yok etme’ ve ‘yok sayma’ devam ediyor
İnsanlığa karşı işlenen suçlara koşulsuz ‘DUR’ de!
21 Mayıs 1864, masalların Kaf Dağı’nın kadim halkı Çerkesler için dönüm noktasıdır…
https://jinepsgazetesi.com/2024/12/insanliga-karsi-islenen-suclara-kosulsuz-dur-de/
Soykırım, BM, diaspora ve gerçekler
https://jinepsgazetesi.com/2024/05/soykirim-bm-diaspora-ve-gercekler-2/
Gönen-Manyas Çerkes sürgünü
2 Mayıs 1923’te “Sürgün Kararnamesi” ile Gönen ve Manyas’taki 14 Çerkes köyü boşaltıldı. İlk sürgün, Aralık 1922’de yapılmıştı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk iç sürgününü Çerkesler yaşadı.
Unutmayacağız!
https://jinepsgazetesi.com/2024/05/gonen-manyas-cerkes-surgunu-2/
Haziran
Çerkes soykırımı bilinmeli, tanınmalı
Çerkeslerin; çifte vatandaşlık ve kadim toprakları Kafkasya’ya koşulsuz dönüş hakları olmalı
https://jinepsgazetesi.com/2024/06/cerkes-soykirimi-bilinmeli-taninmali/
Temmuz
“Maarif” marifetiyle yeni “makbul vatandaş” kurma çabaları
Ferhat Kentel
https://jinepsgazetesi.com/2024/07/maarif-marifetiyle-yeni-makbul-vatandas-kurma-cabalari-2/
Ağustos
Boğaziçi Üniversitesi’nde Kafkas dillerinin 13 yılı
Boğaziçi Üniversitesi’nde 2011-2012 ders yılından beri
Kafkas dilleri dersleri veriliyor.
Dersler, Batı Dilleri Edebiyatları Bölümü altında verilmeye başladı, ilk olarak LING480 koduyla Lazca ve LING481 koduyla Çerkesçe (Kabardey diyalekti) dersleri açıldı. Sonrasında bunu 2013’te LING48B koduyla açılan Abhazca dersleri izledi…
https://jinepsgazetesi.com/2024/08/bogazici-universitesinde-kafkas-dillerinin-13-yili-1-bolum/
Eylül
Şiddet, iktidarların mayasında var
Savaş…
Milletin meclisinde saldırı…
Kadına şiddet…
Çocuğa taciz…
Sokak hayvanlarına kırım…
Doğaya yıkım…
Geriye hangi kötülük kaldı?
Meclis, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydığı TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 16 Ağustos’ta olağanüstü toplandı. Görüşmeler sırasında Alpay Özalan ile AKP’liler Ahmet Şık’a saldırdı. Müdahale etmeye çalışan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşı açıldı. Şık ve Özalan’a kınama cezası verildi, Atalay’la ilgili AYM kararı okunmadan Meclis tatil edildi…
https://jinepsgazetesi.com/2024/09/siddet-iktidarlarin-mayasinda-var/
Ekim
Çerkeslere yeni bir hedef gerek
ÇERKES KONGRESİ
Ne kadar çok demokrasi o kadar çok kimlik, kültür, anadili…
Yaşar Güven
https://jinepsgazetesi.com/2024/10/cerkeslere-yeni-bir-hedef-gerek-cerkes-kongresi/
Kasım
Eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasiyi her fırsatta ayaklar altına alan totaliter bir rejimden en fazla ateşkes çıkar
‘Barış’ her ağza yakışmaz!
Kadın cinayetleri, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi, çocuk istismarları ve cinayetleri, Gezi mahkûmları, siyasi tutsaklar, çevre talanı, maden nedeniyle ormanların yok edilmesi, Soma faciası, asgari ücret, yoksullaşma, kara para aklama, kaynakların 5’li çeteye aktarılması, mafyöz ilişkiler, dünya mafya liderlerinin İstanbul’da infazları, sokak çeteleri, uyuşturucu koridoru ülke Türkiye, Suriye’de karakollar, Libya’da savaşa müdahale, 17-25 Aralık, 15 Temmuz, FETÖ borsası, KHK’larla akademisyen kıyımı, mühürsüz oy pusulaları ile cumhurbaşkanı seçimi, İstanbul belediye seçimleri tekrarı, HDP’nin kazandığı belediyelerde kayyım atamaları, Osman Kavala-Selahattin Demirtaş-Can Atalay mahkûmiyetlerinde AİHM kararlarını uygulamama, kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırılması, Narin cinayeti, basına sansür, yenidoğan çetesi, eğitim sisteminin çökertilmesi, sağlık sistemindeki durum, 6 Şubat depremleri sonrası olan biten, emeklilerin durumu, iş cinayetleri, Suruç-Ankara Gar katliamları, sürekli pompalanan milliyetçilik-ırkçılık ve tek kültür-tek dil-tek din, 2013 açılım süreci…
Bütün bunları yapan ya da alan açan ya da cezasızlıkla teşvik eden, hukuksuzluğu dayatan, totaliter bir rejimi adım adım inşa eden bir zihniyetin demokrasiyi geliştireceği, barışı getireceği düşüncesi akıl tutulması değilse nedir?
Elbette demokrasi, daha fazla demokrasi istiyoruz; elbette farklılıklarımızla yan yana, birbirimize saygılı, barış içinde yaşamak istiyoruz. Toplumsal barış hayalimiz, özlemimiz, mücadelemiz…
Bunları biz yapabiliriz… İktidarı paylaşanlar değil…
Jineps Yayın Kurulu
https://jinepsgazetesi.com/2024/11/baris-her-agza-yakismaz/
Aralık
Abhazya’nın bağımsızlığına gölge düşürebileceği endişesi ile halk, “yatırım anlaşması”nı istemedi
Halk direndi
Abhazya kazandı!
Abhazya halkının iradesi cumhurbaşkanını istifa ettirdi
Rus şirketlerinin Abhazya topraklarında projelerini uygulayabilecekleri ve aynı zamanda toprak ve mülk sahibi olma hakkını elde edebilecekleri Rusya ile yatırım anlaşmasının onaylanmasına karşı çıkan muhalefet temsilcileri ve onları destekleyen Abhazya halkı, 11 Kasım’da Pitsunda’da protesto eylemleri başlattı. Sivil toplum kuruluşları, gençlik grupları, siyasetçiler ve halk komisyonları uzun zamandır yatırım anlaşmasına karşı geniş tabanlı muhalif kampanyalar yürütüyordu.
Güvenlik yetkilileri akşam saatlerinde muhalefet temsilcilerinden Omar Smır, Garry Kokaya, Almaskhan Ardzinba, Ramaz Jopua ve Aslan Bagatelia’yı gözaltına aldı. Gözaltılara karşı çıkan, sis bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçleri ve polisle çatışan muhalifler, Sohum Özgürlük Meydanı’nda eylemlere başladı.
Rusya ile anlaşmanın yasalaşmasının görüşüleceği 15 Kasım’da ise gerilim tırmandı.
Abhazya Cumhurbaşkanı Aslan Bjaniya, hükümet ve muhalefet temsilcileri arasında yaklaşık sekiz saat süren müzakerelerin ardından istifa etmeyi kabul etti. Bjaniya, 19 Kasım’da Telegram’da yayımladığı açıklamada, “Ülkede istikrarı ve anayasal düzeni sağlamak için Abhazya Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.
https://jinepsgazetesi.com/2024/12/halk-direndi-abhazya-kazandi/