Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Nanu Çerkesçe Çocuk Oyun Grubu

Söyleşimize başlamadan önce kısaca Nanu’dan bahsetmek isterim… Nanu Çocuk Oyun Grubu, 2021 yılında İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nde (İKKD), çocuklarına Çerkesçe edindirme amacı taşıyan bir grup ebeveynin bir araya gelmesi ile kuruldu.

Fikir, Günsel Şurdum Avcı’nın sosyal medyada yaptığı bir yorum üzerine kıymetli öğretmenimiz Ayfer Sarıtekin’in gönüllü olması, Gürkan Demirkol’un projeye öncülük etmesi ile ortaya çıktı. Küçük çocuğu olan hemşerilerimize ulaşılarak projeye dahil edilmeleri ile de gelişti.

İKKD Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Güneş ve yönetimi projeyi olumlu karşıladı ve İKKD bünyesinde var olan bir dersliğin “Nanu Sınıfı” olarak düzenlenmesiyle süreç başladı.

“Nanu” ismi, dernek yönetim kurulu üyesi ve değerli öğretmenlerimizden biri olan Şeyma Seyok Kanbek tarafından önerildi.

Sınıfın boyatılması işlerini yine dernek yönetim kurulu üyesi Oğuz Hazır üstlendi ve takip etti.

Sınıfın araç gereçlerinin temini için başta derneğin Seteney Kadınları Grubu olmak üzere pek çok hemşerimiz gönüllü katkılar sağladı.

“Yıllardır diasporada bir anaokulumuz neden yok” ihtiyacından doğdu Nanu. Çocuklarımızın hayata ilk adımlarını atarken anadilleriyle tanışmaları ve anadile maruz kalmalarını sağlayacak bir öğrenme ortamı yaratıldı. İlk etapta Ayfer Sarıtekin Öğretmenimizle miniklerimiz anadilleri ile tanışmaya başladı. Kendisinin anaokulu öğretmeni olması ve dile de hâkimiyeti sayesinde çok güzel ve değerli öğrenme ortamları oluşturuldu hep birlikte. Her cumartesi koşa koşa derneğe gelmeye başladı en miniklerimiz. Çerkesçe şarkılar, tekerlemeler öğrendiler, oyunlar oynadılar, etkinlikler yaptılar. En önemlisi de anadillerini öğrenirken birlikte sevgi ile büyüdüler. Bu sene Ayfer Öğretmenimiz bayrağı Caner Şık’a teslim etti. Özverili çalışmaları ve miniklerimizin kalbine Çerkesçe sevgisinin ilk tohumlarını eken kıymetli öğretmenimiz Ayfer Sarıtekin’e çok teşekkür ederiz. Bu yıl Caner Şık Öğretmenimiz ile eğitim sürecine devam ediyor Nanu.

-Öncelikle kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

-Caner Şık: Çerkeslerin Bleğoj sülalesindenim. Bigalıyım ve mesleğim endüstri mühendisliği. Bundan önce Ankara ve Biga’da da fırsat buldukça Kafkas/Çerkes kurumlarında verilen görevleri yerine getirmeye çalıştım. Bu sene de bana Nanu eğitmenliği görevi verildi. Toplumumuzun değerli çocuklarına faydalı olmak ve Çerkesçeyi öğrenmelerine katkı sağlamak için bu göreve layık olmaya çalışıyorum.

 

-Anadilinizi doğuştan mı edindiniz, yoksa sonradan mı öğrendiniz?

-Çerkesçeyi doğuştan öğrenmedim, ancak ailem ve çevremde her zaman Çerkes kültürü vardı. Dedem dışında ailemde Çerkesçe konuşan kimse yoktu, ama onunla bu dilde konuşabilmek büyük bir motivasyon kaynağım oldu. Çerkesçeyi öğrenmeye başladıkça dilin önemini ve güzelliğini daha derinden fark ettim ve hâlâ öğrenmeye devam ediyorum. Şimdi öğrendiklerimi çocuklara aktarmak bana mutluluk ve gurur veriyor.

-Nanu ile nasıl ve ne zaman yollarınız kesişti?

-Nanu’yu ilk günlerinden beri takip ediyordum. Bu yıl eğitmenlik görevi önerilince hemen kabul ettim. Nanu, hepimizin “Keşke bizim zamanımızda da olsaydı” dediği projelerden biri. Çocuklara Çerkesçeyi sevdirmek ve onları kültürümüzle tanıştırmak fikri beni her zaman heyecanlandırdı. Ayfer Öğretmenimizin ardından bu güzel sorumluluğu devralmak benim için büyük bir onur oldu. Çocuklarla kültürel projelerde bir araya gelmek her zaman beni mutlu etmiştir. Bu projeye katkılarından dolayı takdir edilmiş ve yılın babası seçilen hemşerim Şumaf Gürkan Demirkol’un teklifi üzerine, bu sene İKKD’de veliler ve gönüllülerle birlikte çocuklarımıza anadil farkındalığı kazandırmak için çalışmalara başladık.

 

“Çocuklar anadillerini öğrenirken sadece bir dil değil, aynı zamanda bir tarih, bir kimlik ve bir aidiyet duygusu kazanır”

 

-Çocuk ve anadili desem bize ne anlatırsınız?

-Anadili, bir çocuğun kültürel kimliğini oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Çocuklar anadillerini öğrenirken sadece bir dil değil, aynı zamanda bir tarih, bir kimlik ve bir aidiyet duygusu kazanır. Biz Nanu’da onlara bunu sunmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de en önemli yardımcı kaynaklarımız oyunlar, şarkılar ve dramatizasyonlar. Ayrıca sevgi dolu bir ortamla anadili sevgisini aşılamaya çalışıyoruz.

-Anladığım kadarıyla asıl mesleğinizin dışında bir alandasınız. Yani eğitmenlik yapıyorsunuz. Yaşadıklarınız, başından şu ana kadar gelen süreç hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz? Kolay mıydı, zor muydu, zevkli miydi?

-Başlangıçta biraz zorlandım çünkü çocuklarla iletişim kurmak gerçekten özel bir beceri gerektiriyor. Ama onların sevgisi ve enerjisi her şeyi çok kolaylaştırıyor. Eğitmenlik, özellikle çocuklarla çalışmak, çok kutsal bir iş. Mesleğim olmadığı ve alışkın olmadığım bir ortam olduğu için ilk haftalar biraz zordu benim için. Ama Şeyma Öğretmen ve velilerin desteğiyle bu süreç çok daha kolaylaştı. Hem eğlenceli hem de öğretici bir süreç oldu. Şimdi her hafta onlarla bir araya gelmek, Nanu sınıfına koşarak geldiklerini görmek, bana sarılmaları ve onlara anadilimizi öğretmek bana büyük mutluluk veriyor.

 

-Nanu’nun bu seneki çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

-Bu yıl, geliştirmeye devam ettiğimiz eğitici materyalleri içeren Nanu web sitesi ve mobil uygulama için Çerkesçe şarkılar, tekerlemeler ve hikâyeler üzerine odaklanıyoruz. Ayrıca anavatan ve diasporadan sanatçılar, kurumlar ve çalışma gruplarıyla işbirliklerini sürdürüyoruz. Derneğimizin 14 Mart Çerkesçe Dil ve Edebiyat Günü programında, Nanular ve velilerimizle birlikte yer almayı planlıyoruz. Yıl sonunda ise çocuklarımızla bir müzikal sunmayı hedefliyoruz. Çocuklarımızın bu süreçteki gelişimlerini görmek gerçekten çok heyecan verici.

 

-Eğitimde okul-öğretmen-çocuk-veli işbirliği çok önemlidir. Nanu’da bu anlamda velilerin rolü nerede?

-Değerli velilerimiz benim en büyük destekçilerim. Çocuklar anadilini yalnızca sınıfta değil, evde ve günlük hayatta da duymalılar. Velilerimizin bu konuda gösterdiği özen ve destek, çocukların öğrenme sürecini çok olumlu etkiliyor. İlk haftadan itibaren projeye katkıda bulunmak istediklerini görmek beni çok mutlu etti. Zira velilerin desteği olmadan haftada sadece iki saatle bu işi başarmak çok zor olurdu. Çocukların öğrendiklerini evde tekrar etmeleri, şarkıları dinletmeleri, web sitemizdeki alıştırma ve oyunları yaptırmaları gerçekten önemli. Onların talebiyle ayrıca “Veliler için Çerkesçe konuşma kılavuzu”nu da iki diyalektte hazırlıyoruz.

 

-Nanu Çerkesçe Oyun Grubu’nda bir süredir çocuklara anadilinde eğitim veriyorsunuz, çocukları gözlemlediğinizde Nanu’nun onlar üzerindeki etkileri sizce neler?

-Çocuklarımızın özgüvenlerinin arttığını ve Çerkesçeye karşı büyük bir sevgi geliştirdiklerini gözlemliyorum. Ayfer Öğretmenimizin büyük emekleriyle, başladığımda Çerkesçeyi benimsemiş ve birbirlerine arkadaş olmuşlardı. Sınıfta öğrendikleri kelimeleri günlük hayatta yavaş yavaş kullanmaya başlamaları, velilerimizin de bu konuda bize geri bildirimde bulunması bizi çok mutlu ediyor. Şeyma Öğretmenimizin de dediği gibi, “Bazı çocuklar dinleyici, dinleyip depoluyorlar ve daha sonra öğrendiklerini kullanıyorlar. Bazı çocuklar ise adeta bir kayıt makinesi gibi anında reaksiyon veriyorlar”. Onların büyüdüklerinde öğrendiklerini kullanmalarını görmek bizler için büyük bir gurur kaynağı olacaktır.

 

“Dil öğreniminin yanı sıra, çocukları toplumumuza ait değerlerle tanıştırarak hem öğretici hem de eğlenceli bir atmosferde gelişimlerini destekliyoruz”

 

-Nanu velileri ve eğitmenleri olarak Nanu Eğitim Grubu’nu (NEG) kurdunuz. Son soru olarak; NEG neler yaptı şimdiye kadar ve bundan sonraki yıllarda hedefi nedir?

-NEG, Çerkesçeyi sadece dil olarak değil, aynı zamanda kültürümüzü, değerlerimizi ve kimliğimizi çocuklara oyunlar, şarkılar ve hikâyelerle eğlenceli bir şekilde öğretmeyi amaçlayan bir grup. Eğitimde bütünsel bir yaklaşım benimsiyoruz. Dil öğreniminin yanı sıra, çocukları toplumumuza ait değerlerle tanıştırarak hem öğretici hem de eğlenceli bir atmosferde gelişimlerini destekliyoruz. Nanu hem çocuklar hem de aileler için bir bağ kurma, birlikte öğrenme ve kültürel aidiyet hissi geliştirme fırsatı sunuyor.

Şimdiye kadar, uzmanlarla işbirlikleri yaparak çeşitli materyaller üretmeye devam ediyoruz. Ayfer Öğretmenimizin ürettiği şarkıları sanatçılarla yeniden kaydederek yeni şarkılar da oluşturacağız. Ayrıca dernek gençlerimizin katkılarıyla boyama kitapları, müzik videoları, çeşitli kitaplar ve materyaller hazırlamayı planlıyoruz. Çocuklar ve Çerkesçe öğrenmeye yeni başlayanlar için faydalı olacak, konulara göre sesli kelimeler, oyunlar, şarkılar, çizgi filmler ve mobil uygulamalar içeren bir portal oluşturmayı hedefliyoruz.

NEG olarak amacımız, çocuklara yönelik eğitim materyallerini geliştirmek, velilerle işbirliğini artırmak ve daha fazla çocuğa ulaşmak. Hem iki diyalektte de kaynak üretmeye çalışıyor hem de aynı amaçları güden diğer projeleri destekliyoruz. Talep doğrultusunda Nanu’yu farklı derneklere ve şehirlere taşımayı da hedefliyoruz. Gelecekte yapabileceklerimiz konusunda büyük hayallerimiz var. Bizlerle çalışmak isteyen gönüllüler için kapımız her zaman açık.

 

-Böyle değerli ve önemli bir projeyi destekledikleri için İKKD’ye, velilerinize ve çabalarınız için size teşekkür ederiz.


*Web sitesi: nanu.adigabze.net
*Android uygulama: nanu.adigabze.net/nanu.apk
*Instagram sayfası: instagram.com/nanucocuk

Yazarın Diğer Yazıları

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img