Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Gazetecilere ‘yabancı ajan’ suçlaması

İnal Haşig

Rusya Adalet Bakanlığı, Abhazyalı gazeteci İnal Haşig’i “yabancı ajan” olarak ilan etti. Bakanlığın açıklamasında “İ.N. Haşig, Rusya kamu makamlarının aldığı kararlar ve uyguladığı politikalar ile seçim sistemi hakkında yanlış bilgiler yaymış ve yabancı siyasi figürlerle etkileşimde bulunmuştur” ifadeleri yer aldı.

18 Haziran 2004 tarihinde yayın hayatına başlayan Çegemskaya Pravda gazetesinin kurucusu ve başeditörü olan Haşig, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Rusya Adalet Bakanlığı beni yabancı ajan ilan etti. Açıkçası, nasıl tepki vereceğimi bile bilmiyorum. Yazılarım hep Abhazya konuları üzerineydi. Rusya Adalet Bakanlığı’nı birdenbire neden rahatsız ettiğimi anlayamıyorum. Bakanlığın karışık ifadelerinden anladığım kadarıyla, Abhazya’nın egemenliğinden söz etmek artık suç sayılıyor.

Bu karar mesleki faaliyetlerimi pek etkilemeyecek. Daha önce olduğu gibi Abhazya ve çevresinde yaşanan olayları yazmaya ve anlatmaya devam edeceğim.

Söyler misiniz, görev anlayışınız sadece törenlerde kurdele kesmekten mi ibaret oldu?

Sonuçta, ben sizin vatandaşınızım ve siz küçük ama egemen bir devleti yönetiyorsunuz.

Bir şey söyleyin. Lehte ya da aleyhte olmanız fark etmez. Ama bir şey söyleyin!”


Nizfa Arşba (solda) ve İzida Çania

Nizfa Arşba ve İzida Çania

Abhaz haber ajansı ‘Aiaşara’nın editörü Nizfa Arşba ve Nujnaya Gazeta’nın kurucusu İzida Çania ise 21 Mart 2025’te yayımlanan listede “yabancı ajan” olarak yer aldı.

Bu gelişme Abhazya’da ciddi tepkilere yol açtı. Nujnaya Gazeta temsilcisi Telegram kanalında şu ifadeyi kullandı: “Bugün itibariyle Abhazya’daki tüm bağımsız medya yöneticileri yabancı ajan ilan edilmiştir.”

Abhaz sivil toplum kuruluşu İnsani Programlar Merkezi’nin yönetim kurulu üyesi Liana Kvarçeliya ise şu değerlendirmede bulundu: “İfade özgürlüğünü yabancı ajan ilan ettiler.”

Karara tepki gösteren Nizfa Arşba, “Ben Rusya Federasyonu vatandaşı değilim ve hiç olmadım ve Abhazya, Rusya değildir, ifadesini kullandı.

Hukukçular kararı gerekçesi ve amacı açısından sorguluyor. Avukat Said Gezerdaa şu soruyu yöneltti: “Kendi hükümeti ve başarısız dış politikası hakkında yazan Abhaz gazeteciler neden komşu bir ülke tarafından yabancı ajan ilan ediliyor? Bu tanımlamanın Abhazya dışında gerçek bir gerekliliğe hizmet ettiğine inanmak zor.”

Gezerdaa, bu tür adımların baskı ve sindirme ortamını pekiştirdiğini, resmi makamların sessizliğinin ise etkilenen gazetecileri daha da yalnızlaştırdığını vurguladı: “Başkan yalnızca ‘Başkan görüştü’, ‘Başkan tebrik etti’, ‘Başkan açtı’ gibi zafer havasındaki başlıklarla yer alıyor. Abhaz gazetecilere yönelik açık baskılar karşısında ise sessiz kalıyor. Bu sessizlik, suça ortaklık anlamına geliyor ve egemenliğin ve özgürlüklerin kaybına zemin hazırlıyor.”

Abhaz gazetecilerin Rusya’nın yabancı ajanlar listesine dahil edilmesi, dış müdahaleye dair kaygıları artırırken, Abhazya Cumhuriyeti’ndeki bağımsız medyanın geleceği konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu.

(Abhaz Dünyası)

 

Yazarın Diğer Yazıları

Джылъ Уджэраджэм И Макъ

МахуэлI Беслъэн и тхылъ «Джылъ уджэраджэм и макъ» фIэщыгъэр иIэу къыдэкIащ. МахуэлI Беслъэн Замир и къуэр Дзэлыкъуэ куейм хыхьэ Къамылыкъуэ къуажэм къыщалъхуащ. Къэбэрдей-Балъкъэр къэрал университетым...

Мыгьэрэ Шlэжь Мафэр Самсун щызэхащэщт

КАФФЕД-м иунашьокlэ Черкес Льэпкьньэкlод ыкlи Хэкур Ягьэбгынэным и Шьыгьо Шlэжь Мафэу Жьоныгьуакlэм и 21-рэр мыгьэ кьалэу Самсун щызэхащэщт. Самсун Черкес Културэ Хасэм ильэlу КАФФЕД-м...

«Пщылl»

2021-рэ илъэсым Барыщ Гювен «Хэдзэкlо Нэшъухэр» ыlоу къыдигъэкlыгъэ Тхылъым джыри зы тхылъыкlэ къыкlэлъыкlуагъ. Ащ ыцlэр «Пщылl» Барыщ Гювен, еджакlохэр пщылlыгъэ е шъхьафитныгъэм якlуачlэ зыфэдэр...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img