Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kitap: Simon Basarya Öğretmen, Etnograf, Bölge Uzmanı

Yuri Ançabadze

Simon Basarya, modern dönem Abhaz tarihinin en önemli simalarındandır. Abhaz dili ve kültürü için yaşamış, daha da ötesi onun için ölmüştür.
Ancak, Abhaz tarihinin bu önemli şahsiyeti hâlâ hak ettiği ilgiyi görmemektedir.
Basarya, Abhazya’nın Kafkas halkları ile kardeşliğinin son dönem simge isimlerindendir.
Kuzey Kafkasya’da 15 yıl süreyle öğretmenlik yapmış, bilgisini, sevgisini köy köy dolaşarak adeta ilmek ilmek örmüştür.
Çalışkanlığı, fikir ve söylemlerindeki tutarlılığıyla örnektir. Hiç bir zaman sağ gösterip sol vurmamış; ne söylüyorsa açıkça da onun mücadelesini vermiştir.
Siyasetçidir. Ancak siyasetle uğraşıp, politika yapmayan nadir isimlerdendir.
Ve o bir pedagogdur, bu yönüyle Abhazya’nın başöğretmenidir. Halkının ve ülkesinin geleceğini teminat altına alabilmek için pek çok farklı alanda mesai sarf etmesine rağmen hayatının her döneminde önce eğitimci olarak kalmıştır.
Halk önderidir. Abhazya Halk Kongresini ilk o toplamış, Abhazya’nın devletleşmesinin temellerini o atmıştır.
Büyük bir mücadeleci ve stratejisttir.
Ve dahası gazetecidir, araştırmacıdır, yazardır, folklor uzmanıdır, etnograftır, coğrafyacıdır,… iyi bir organizatör ve iyi bir yöneticidir.
İşgal altındaki bir ülkede bu kadar donanımlı ve atak bir insan elbette ki kendi haline bırakılamazdı. Nitekim onu da bırakmadılar. Uydurma suçlamalarla düzmece mahkemelerine sevk edip, sonrasında da hayatına son verdiler.
“SİMON BASARYA” kitabı Yuri Ançabadze’nin kaleminden onun mücadelesini ve hayat hikayesini anlatıyor.
Ayrıca “KÜÇÜK KARAÇAY BÖLGESİNDEKİ ABAZA KÖYÜ GUIM-LOKT” başlıklı çalışması da Bekir Yılmaz tarafından çevrilerek kitaba eklendi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Yazarın Diğer Yazıları

Sinejan’ın yeni bestesi

Kanada Toronto’da yaşayan Sinejan Özaydemir’in “Hate Me” adlı parçası 26 Nisan’da dijital müzik kanallarında yayımlandı. https://www.youtube.com/watch?v=3fAdC1H2jdU

Etnik defile

Maykop’ta bulunan Adigey Cumhuriyeti Sanat Galerisi, tasarımcı Ruzanna Paranuk’un hazırladığı etnik gelinlik koleksiyonundan oluşan sergiye ev sahipliği yaptı. 4 Nisan’da açılan, küratörlüğünü Aslan Tlebzu’nun yaptığı...

Çerkes kadınının imajı

Adigey Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi’nde “Adige folkloru ve edebiyatında Çerkes kadınının imajı” başlıklı bir etkinlik yapıldı. 26 Nisan’da Adigey Kadınlar Birliği, Adigey Ulusal Tiyatrosu ve...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img