Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Rusya’nın 2013 Yılı İkamet Kotası Herkese yetiyor da Çerkeslere mi yetmeyecekmiş?

Rusya yönetimi 2013 yılı için ancak 105 bin kişiye ikamet izni verilebileceğini belirledi. Bu sayı Çukotka’dan Kalingrad Bölgesi’ne kadar her bölgeye bölüştürülmüş durumda.

Bu rakam tesadüftür ki yaklaşık olarak Suriye’de yaşayan ve bu dönemde savaş nedeniyle mağdur durumdaki Çerkes vatandaşlarımızın sayısı kadar. Diğer taraftan yine tesadüftür, her yıl çeşitli nedenlerle daha iyi bir yaşam için Rusya’dan ayrılan Rusya vatandaşlarının sayısıyla da aynı!

Gidenler kadar gelenlerin olacağını düşünürsek sanki rakamsal olarak eldeki nüfusu kurtarmış gibi gözüküyoruz.

Ancak iyi inceleyerek Rusya’da çıkmaza sokulup sermayeleriyle birlikte kaçan işadamlarımıza ve daha iyi yaşam için gerçekleşen beyin göçüne bakacak olursak, bu hesap bizi yanıltacak ve eksiye geçecek gibi gözüküyor. O kadar önemli bir rakam değil bu, eksilen 5 katı kadar!

“Akıllı yöneticilerimiz” tabii ki gidenlerin beyin ve sermaye göçü olduğunun farkındalar ve içgüdüsel olarak ani bir refleksle geleceklerin sayısını bu şekilde belirleyerek vicdanlarını rahatlatmışlar anlaşılan.

Ancak basit bir yaklaşımla belirli bir eğitimi almış, bu eğitim sırasında ya da sonrasında tanıştığı Arap gençlerle evlenen ve sonrasında yaptıkları çocuk sayısını da ekleyip, bir de gelecek olanların durumlarına bakınca bu sayının eksi verdiği hemen görünüyor.

Tabii ki Suriye’den gelecek yeni vatandaşlarımızdan yüksek öğretim mezunları olacaktır ama kısa vadede geleceklerin içinde çalışabilecek olanlar sadece çiftçilik ve inşaat işleri yapabilenler. Bu şekilde düşünülünce gelenlerin sayısı gidenlerin sayısını nasıl kapatabilecekki?

Tabii ki bu karar Devletin tartışılamaz kararı! Rakamlarla bu şekilde oynamak olmaz, ayrıca bakın ne güzel bölgelere de paylaştırılmış! Yetmiyor mu? Efendim ek istekte bulunun! Çerkeslere hiç yetmiyormuş. Nee, herkese yetiyor da 3 tane Çerkese mi yetmiyormuş?!

O zaman bize de sadece bu bölüştürmenin nasıl yapıldığını yayınlamak düşüyor, ne dersiniz?

Rusya Federasyonu Hükümeti
19 Kasım 2012, Moskova
N 2127-p no.lu Düzenleme

Uygulamaya göre, 2013 yılında Rusya Federasyonu’na gelecek yabancı ülke vatandaşlarına 105 bin geçici ikamet izni verilmesine karar verilmiş ve bunların bölgelere göre dağılımı aşağıda belirtilmiştir.

Dimitri Medvedev

1. Merkez Federal Bölgesi – 30.100
2. Kuzey-Batı Federal Bölgesi– 9.550
3. Güney Federal Bölgesi– 6.470
Adıgey 450, Kalmykia 120, Krasnodar 2.500, Astrakhan 400, Volgograd 2.000, Rostov 1.000
4. KuzeyKafkasya Federal Bölgesi– 6.350
Dağıstan 400, İnguşetya 100, Kabardey-Balkar 1.000, Karaçay-Çerkes 300, Kuzey Osetya-Alania 250, Çeçenya 1.000, Stavropol 3.300
5. Volga Federal Bölgesi– 17.000
6. Urallar Federal Bölgesi– 6.850
7. Sibirya Federal Bölgesi– 21.800
8. UzakBatıFederal Bölgesi – 6.880

Çeviri: Fatih Dinçer
Kaynak: http://www.natpress.ru/index.php?newsid=7869

Yazarın Diğer Yazıları

Şota Arstaa yaşamını yitirdi

Abhazya'nın tanınmış eğitimcisi, dilbilimci, Abhazya Bilimler Akademisi’nin önceki başkanlarından, akademisyen, 1. derece devlet onur nişanı sahibi Şota Arstaa 95 yaşında yaşama veda etti. Şota Arstaa,...

Vladislav Ardzınba anıldı

İstanbul Abhaz Kültür Derneği, Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı, Abhazya Savaşı’nın başkomutanı Prof. Dr. Viladislav Ardzınba'nın ölümünün 14. yıldönümünde anma programı düzenledi.

‘Kahramanlar Yetiştiren Anneler’

Gudauta’ta bulunan Abhazya Halkının Vatanseverlik Savaşı Devlet Müzesi’nde 7 Mart’ta “Kahramanlar Yetiştiren Anneler” başlıklı bir sergi açıldı. 16 Mart’a kadar açık kalan sergide, 1992-1993...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img